A vártnál rosszabb teljesítmény a magán és a költségvetési szféra túlköltekezésével magyarázható. A forgalmi adó további emelésének elhalasztása azonban újabb lökést adhat a csendes-óceáni ország gazdaságának.

A japán gazdaság teljesítménye évesített alapon 1,9 százalékkal csökkent az idei év harmadik negyedévében, ezzel a világ harmadik legnagyobb gazdasága a recesszió állapotába került - a hétfőn megjelent felülvizsgált adatok szerint. Az elemzők a korábbi 1,6 százalékos visszaesésre vonatkozó előrejelzésüket felfelé módosították, nem számítva arra, hogy mind a magán, mind a költségvetési szféra költekezései rosszabbul alakulnak a prognózisokhoz képest. Negyedéves alapon 0,5 százalékkal esett vissza a gazdaság, az elemzők konszenzusos várakozása 0,4 százalék volt.

Az év második negyedévében még 7,3 százalékkal zuhant évesített alapon a csendes-óceáni ország gazdasága. A drasztikus visszaesés hátterében a forgalmi adó kulcsának 5-ről 8 százalékra történő emelése áll, a gazdaság dinamikájának a közteher 10 százalékra történő emelésének elhalasztása újabb lökést adhat. A fellendülés esélyét növelheti, hogy a készletciklusok felerősítik a gazdaság gyengeségét, így a valós helyzetnél rosszabb képet mutatnak a gazdaság teljesítményéről. Marcel Thielant, szingapúri tőkepiaci közgazdász szerint az ázsiai gazdaság ismét erőre kap az év negyedik negyedévében.