A Napi Gazdaság cikke

Sok helyütt, például számos kisalföldi és Rába menti településen vagy Kőszegen források híján még az elmúlt évi ár-, illetve belvíz okozta gondokat sem sikerült orvosolni, miközben az olvadás és a rengeteg csapadék idén is viszi a pénzt, nem beszélve a hóeltakarításról. Az illetékes vízügyi igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint nemcsak az ország keleti felében, hanem Közép- és Nyugat-Dunántúlon is növekszik a belvízzel elöntött területek nagysága, ráadásul az olvadás után az ottani folyókon árvíz is várható.

A korábbi hetek hatalmas hófúvásai ma ott is belvizet okoznak, ahol máskor nem nagyon kellett ezzel megküzdeni - ebben az is közrejátszik, hogy egyre több helyre ki se teszik a hófogókat, mert úgyis lábuk kél. A dél-balatoni borvidéken már több olyan szőlőültetvény van, amelyet valósággal elmosott az olvadás, a pincék pedig vízben állnak. A bakonyi településeken, például Zirc vagy Ajka körzetében a szokásos összeg háromszorosát költötték idén hóeltakarításra, gépek vásárlására, ami sok helyütt azt jelenti, hogy az év további részében szinte egy fillér sem jut majd településfenntartásra, például fűnyírásra vagy virágültetésre.

Nagy Károly, több Rába-parti kistérség kárelhárítási ügyekben illetékes munkatársa szerint több tucat, amúgy is nagy finanszírozási gondokkal küzdő település juthat csődbe, ha a védekezés költségei elérik vagy megközelítik a tavalyi szintet. A körzetben több mint tíz olyan falu van, amely még a tavalyi ár- és belvízszámláit, illetve a hóeltakarítás költségeit sem tudta kifizetni. Elsősorban olyan vállalkozásoknak tartoznak, amelyek különböző gépi, illetve földmunkákat, valamint szállítást végeztek, de arra is van példa, hogy a leszállított gumicsizmákért, csúszásmentesítő anyagért, sóért nem vagy csak részben fizetett az önkormányzat.

Tovább növeli a gondokat - tette hozzá Nagy -, hogy míg a víz gyorsan jön, a kárelhárításra fordítható központi források minden korábbinál lassabban csordogálnak. Pénz híján vontatottan halad a vízelvezető árkok tisztítása is és a települések nagy részén több közmunkásra lenne szükség. Van olyan önkormányzat, amelyik úgy oldja meg ezt a gondot, hogy természetben fizet a közmunkáért, például saját bányájából homokot vagy követ ad cserébe.

Ha idén az ár- és belvíz elleni védekezés költségei megközelítik a tavalyit, fejre állnak - vázolta fel sok mezőgazdasági termelő helyzetét Koroknai Géza, az Aranykalász Kft. termelési vezetője. Az elmúlt évben csaknem 300 hektárnyi területüket öntötte el a Rába, az ott termelt növények kétharmada kipusztult. A közelmúltban azért vettek fel újabb hitelt, hogy a vízelvezető árkokat, illetve a tönkrement utakat rendbe tudják tenni. Beszereztek egy nagy teljesítményű szivattyút is a legveszélyeztetettebb területekre, de mintegy 25 hektáron így is legfeljebb rizst termeszthetnének, ám ahhoz nem értenek.

Több, lapunk által megkérdezett dunántúli agrárkamaránál úgy vélik, a minden jel szerint elhúzódó ár- és belvíz miatt sok térségben, például a Kisalföldön csak késve kezdődhetnek el a tavaszi munkák, s jó eséllyel több ezer hektárnyi olyan terület lesz az idén, amelyet nem lehet és nem is érdemes megművelni. A szakemberek szerint a legnagyobb gondok még csak azután következnek, amikor az Alpokban is elkezdődik az olvadás.