Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek.

További 17 településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Sopronban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán - "kifogásolt" a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják személygépjárműveiket - főként a dízel üzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelőanyag helyett inkább gázzal fűtsenek.

A kép forrása: Shutterstock.