A közeljövőben a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia 2030 (kitekintéssel 2050-re) szerint a következő évtizedekben sem mondhatunk le a fosszilis energiahordozókról, a méltányos áron beszerzett, üvegházhatású gáz kibocsátás mentesített földgázra a továbbiakban is fontos szerep vár - mondta el Bencsik János, klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a IV. Közép-európai Gázkongresszus 43. Gázkonferencia és Szakkiállítás nyitó plenáris ülésén Budapesten. A földgázbázisú áramtermelés minden, a stratégiában felvázolt lehetséges energiamix esetén meghatározó jelentőségű marad Magyarországon - közölte. A gázárak alakulásától és az erőművi forgatókönyvektől függően a hazai áramszektor gázkereslete 2030-ban a jelenlegi 3 milliárd m3/éves értékhez képest az igen széles 4,4-6,3 milliárd m3/év közötti sávban alakulhat - tette hozzá.

A földgázpiaci jövőkép alapján 2030-ra az épületenergetikai programok következtében évi 1,5-2 milliárd köbméterrel csökken az ország fűtési célú gázigénye az államtitkár szerint. A villamos energia igény 35-40 százalékos növekedése azonban magával hozza a földgázalapú erőművek szerepének megerősödését, és ez évente 3,5-4 milliárd köbméter többletigényt jelent - fűzte hozzá. Összességében tehát mintegy 2-2,5 milliárd köbméterrel növekedhet a következő két évtizedben a hazai földgázszükséglet. A jelenlegi beszerzési források és útvonalak bővítése nélkül ezzel elviselhetetlen mértékben erősödne az ország függősége - hangsúlyozta Bencsik János.

Az akár megkétszereződő igények kiszolgálását segítheti a földgáz, kőolaj és villamos energia rendszerek régiós integrációja és a földgáz beszerzés diverzifikációja céljából tervezett beruházások végrehajtása. A 2015 utáni időszakban a kibővített HAG vezeték és a szlovák-magyar interkonnektor a már meglévő horvát és román vezetékekkel együtt az orosz forrás reális alternatíváját képezheti, és kapcsolatot jelenthet az uniós gázpiachoz. A nagyobb nemzetközi projektek (Nabucco, Déli Áramlat, AGRI) esetében reális cél, hogy a Magyarországon keresztül épülő vezeték segítségével jelenleg meglévő tranzitszerepünket északi és déli irányban is tovább fejlesszük - fejtette ki az államtitkár.

Az államtitkár szavai szerint a villamos energia rendszer korszerűsítésében jelentős megtakarítási lehetőségek vannak. A villamos energiát termelő erőművek 2009-ben mért 33,5 százalékos átlagos villamos hatásfoka a villamos energia termelés közel 60 százalékát adó alacsony hatásfokú erőművek kivezetésével és az 50-60 százalékos hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával emelkedik. Bencsik János jelentős földgázpiaci fejleményként említette a gáztőzsde legkésőbb 2013. január 1-jével megtörténő létrehozását, a hazai hatmilliárd köbméter összkapacitású tárolók regionális szintű stratégiai és kereskedelmi célú hasznosítását, valamint az új hosszú távú gázvásárlási szerződés megkötését.