Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly összesen 112 ügyben kezdett új vizsgálatban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), melyek közül 43 esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatban, 9 esetben versenykorlátozó megállapodások ügyében, kétszer erőfölénnyel való visszaélés miatt indítottak eljárást, 58 alkalommal pedig az összefonódásokat ellenőrizték. A szervezet célja a versenyhelyzet óvása volt, kiiktatva az átverős fogyasztói tájékoztatásokat, vagy a piac leosztását, netán az oligopol, monopol helyzeteket.

Még az előző évről több zajló ügy átcsúszott 2016-ra, így összesen 130 vizsgálatot zárhattak le. Ezekben az ügyekben összesen 5,36 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Ennek majdnem a 85 százalékát, mintegy 4,5 milliárd forintnyi büntetést a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt rótták ki. A gazdasági fölénnyel való visszaélések összetétele csak 88 millió forintot tett ki, összefonódásokért csak 15 millió forintot büntettek, ott is a késedelmesen benyújtott kérelmek miatt - derül ki az Országgyűlésnek leadott beszámolóból.

Megszaporodtak az informátorok

Tavaly debütált a Gazdasági Versenyhivatal kartellellenes kampánya: utcai plakátokon hirdették, hogy a piac felosztása bűncselekmény. Eleve kétséges volt, hogy a kartellezők mennyire járnak a fő hirdetési helyek környékén, így a tömegközlekedési csomópontoknál, a hivatal szerint a bevezetett Kartell Chat nevű rendszer az információszerzés fontos terepe lett. Igaz, összesen 2 eljárást lehetett ez alapján egyáltalán előkészíteni úgy, hogy 20 megkeresés érkezett a GVH-hoz innen. A korábban is létező, informátori díjas rendszerben összesen 1 darab bejelentésből lett ügy.

A közbeszerzés a zsíros üzlet

Évek óta borítékolható, hogy a legtöbb jelzés a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos, tavaly sem volt ez másként, amikor a kartellgyanúk mintegy 60-65 százaléka ezekkel volt kapcsolatos. Főként az uniós finanszírozású programok váltak gyanússá, ezeken belül kiemelkedett az orvostechnikai eszközök beszerzéseivel kapcsolatos információk és a megindított eljárások száma.

Ilyen volt például a B. Braun Medical Kft., a Chirmax Hungary Kft., a Johnson & Johnson Kft., a SurgiCare Kft. és a Variomedic Kft. négy kórházi közbeszerzés, amikor a kiírás befolyásolása érdekében, valamint a piac felosztása és az árak rögzítése céljából egyeztettek egymással a szereplők. A sebvarró-kartell ügyben végül  a hivatal összesen közel 270 millió forint bírságot szabott ki.

Sok a megtévesztés

A GVH által lezárt összes ügy 40 százaléka fogyasztóvédelmi tárgyú volt. Az ügyek olyan piacokat érintettek, mint a pénzügyi szolgáltatások, a kiskereskedelem, az infokommunikáció, az utazás, a kozmetikai termékek és az élelmiszerek piaca.

Számos panasz érkezett továbbá az állapotfelmérési, főként a hiszékeny nyugdíjasokat célzó szolgáltatások miatt. Az általában ingyenes szűrővizsgálatokat ígérő vállalkozások, valamint a tudománytalan, igazolatlan hatásfokú, de gyógyhatásúnak hazudott készítményekkel is sok dolga volt a versenyhatóságnak.

Most kiderülhet, mi a gyakorlat

A médiapiaci ügyek közül a leghíresebb talán a Magyar RTL Televízió Zrt. és a - többek között a 24.hu-t kiadó - Central Médiacsoport egyesülését megakadályozó döntés volt. Akkor a médiatanács szakhatósági állásfoglalásában hivatkozott arra, hogy a két cég együtt túl nagy konglomerátum lenne a piacon. Az RTL 30 százalékos tulajdonszerzését végül idén januárban az NMHH döntésére mutatva a GVH megtiltotta.

Most a GVH-nak egy hasonló ügyben kell döntenie: az Andy Vajna filmügyi biztos, TV2-tulajdonos érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft. bejelentkezett a Lapcom Kiadó Zrt.-ért. A Borsot, a Kisalföldet és a Délmagyarországot kiadó, tízmilliárdos forgalmú cég és a fideszközeli nagyvállalkozó az üzletre már zöld utat kapott a hírközlési hatóságtól, azonban a GVH még nem engedélyezte az ügyletet.