Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg 2014 nyarán kevesebb mint hetvenezer cég, egyéni vállalkozó és magánszemély neve állt a listán, egy évvel később már 120 ezres volt az érintettek tábora, idén július végén pedig majdnem 140 ezren szerepeltek a regiszterben - mondta a Magyar Időknek Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

A nyilvános, interneten elérhető regisztert a NAV vezeti, a lajstromba akkor kerülhet be az adófizető, ha időben és hiánytalanul rója le a közterheket.

Olykor a jogszabály követeli meg, hogy némelyek felvetessék magukat a nyilvántartásba, más esetekben pedig előnnyel jár a részvétel. A választójog egyik előírása például kötelezővé tette, hogy a helyi és a kisebbségi önkormányzati képviselők csatlakozzanak a regiszterhez, ezért mintegy húszezer politikus neve került a NAV nyilvántartásába. Az utóbbi hónapokban számos vállalkozás, valamint családi otthonteremtési kedvezményre (csok) pályázó személy lépett a köztartozásmentesek körébe.

A regiszterhez bárki ingyen csatlakozhat, a felvételi kérelem elektronikus úton juttatható el a hivatalhoz - közölte Kis Péter András. A tagság legfontosabb feltétele, hogy a benyújtó személy az adott időpontban ne tartozzon a közkasszának. A regiszterben addig szerepelhetnek az érintettek, amíg az adóügyeik körül nem támad probléma, vagy maguk nem kérik a nevük eltávolítását.