Sok pozitívumot nem állapított meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2008-as évkönyve, amely tavaly augusztusi zárása miatt a szeptembertől érezhető hatást még nem is tartalmazza. A kép azonban így sem rózsás egy cseppet sem, összességében ugyanis Magyarország versenyképessége romlott. Magyarország lecsúszóban van: a közvetlen versenytársak elénk kerültek, és akik eddig alattunk voltak, például Bulgária vagy Románia, most is ott vannak ugyan, de szűkült a különbség – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az ENSZ nemzetközi összehasonlításban a kormányzati hatékonyságban következett be a legnagyobb romlás – tette hozzá. Ennek egyik fontos oka, hogy a gazdasági reformok elfogadása kiugróan alacsony, sehol sem utasítják el ezeket olyen mélységben, mint Magyarországon. Az is látszik, hogy néhány komponensben, például az üzleti környezet javításában jelentősen javult az ország pozíciója – tette hozzá Vértes, kiemelve például a cégalapítás idejének lerövidítését.
Sok mutatónk romlott, ezek között leginkább az etika, a morál különösen aggasztó. A magyarországi vállalkozások etikai magatartása annyira rossz, hogy ennél már csak a romániai és bolgár cégek mutatnak rosszabb mutatókat. Emellett romlott az adófizetési morál is, pontosabban a vállalkozások nyilatkozatai szerint tavaly nagyobb gondot okozott a tisztességes vállalkozások számára, ha versenytársaik elkerülik az adófizetést. Az adófizetési hajlandóság messze a magyarországi vállalkozások körében a legrosszabb, ráadásul 2000 óta drasztikusan zuhant ez a mutató. Ráadásképpen a korrupciós mutatókban is rontott az ország, bár hozzá kell tenni, a legtöbb tagállam nem tudott javuló mutatót produkálni.

Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter az évkönyv mutatóiból a foglalkoztatás alacsony szintjét emelte ki. A válsággal kapcsolatban is ebben látta az ország gazdaságát leginkább fékező elemet, szerinte ugyanis miután a válság első, cunamiszerű hullámait túlélte az ország, többek között ezzel a problémával kell megküzdeni. Annál is inkább, mert az elmúlt években az újraelosztást növelték a mindenkori kormányok, vagyis nem az aktívak, hanem az inaktívak kegyét keresték. A miniszter szerint az adózás, a foglalkoztatás és aszociális rendszert kell azonnal átalakítani, hogy a gazdasági potenciál érdemben javuljon.