Több száz különböző műtétet finanszíroz egynapos ellátás keretében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: ilyen például a szemműtétek nagy része, a vesekőzúzás, a szívkatéterezés vagy a sérvműtét.

Természetesen nem mindenkit lehet hazaengedni 24 óra elteltével, fontos a beteg általános állapota, és az is, hogy otthon van-e segítsége. Az ilyen ellátás előnyei azonban könnyen beláthatóak: a betegnek nem kell hosszan kórházban tartózkodnia, s nem foglalja az ágyat más súlyosabb betegek elől.

A kormány tavaly júniusban engedélyezte a kórházak aktív osztályai számára, hogy az addig gátat jelentő úgynevezett teljesítményvolumen-korlát felett is végezzenek finanszírozott, egynapos beavatkozásokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai azt mutatják: egy év alatt havonta csaknem 2500-zal több, már 18 493 ilyen típusú beavatkozást végeznek el - mondta Fülöp László, a sajtó és tájékoztatási főosztály vezetője.

A Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja szerint a kórházi műtétek közt a jelenlegi duplájára lehetne növelni az egynapos ellátások arányát a mostani 10 százalékról. Tamás László János hangsúlyozta: javítani kell a szükséges infrastruktúrán, hogy mindenütt biztosított legyen az erre a célra elkülönített műtő, szakszemélyzet és a beteg megfelelő utógondozása is.

Évi több mint 16 ezer egynapos műtétből csupán egynél merült fel súlyos, ötnél pedig kisebb szövődmény - összegezte a járóbeteg-szakellátók 2014-es adatait Pásztélyi Zsolt. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség leköszönő elnöke úgy véli: a rendelőkben is fel kellene oldani az egynapos ellátásokra kiszabott teljesítmény-korlátot, így a kórházakhoz hasonlóan ők is növelhetnék az ellátottak számát.