Júniusban a belföldi ipari árak havi alapon 1, éves összevetésben 9,2 százalékkal emelkedtek, míg az exportértékesítés esetén a növekedés 1,8, illetve 4,7 százalékos volt - közölte a KSH. Összesen az ipari termelői árak májushoz képest 1,4, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,9 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai júniusban átlagosan 0,9 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben a kohászat és fémfeldolgozás árai nőttek (3,5 százalék), a fémalapanyag árának drasztikus emelkedése miatt.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júniusban 1,1 százalékkal nőttek, a víztermelés, -kezelés,-ellátás díjai az előző havi szinthez közel maradtak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve 12 havi összehasonlításban a legnagyobb mértékben továbbra is két vegyipari ágazatban, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (23,2 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (20,8 százalék) nőttek az árak. Jelentős áremelkedés történt még a kohászat, fémfeldolgozásban (11,6 százalék), továbbá a villamos berendezés gyártásában (5,7 százalék) is.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban (4,5 százalék), illetve a kis súlyt képviselő textil- és bőriparban (3,4 százalék), valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék) mérséklődtek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül júniusban az előző hónaphoz képest a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,5, az energiatermelő ágazatokban 1,1 százalékos árnövekedés mutatkozott.