A két adatsor pénteken esedékes ismertetése előtt megjelent első citybeli előrejelzések közül a Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlégéé 3,3 százalékos, éves összevetésben számolt inflációt valószínűsít januárról az előző havi 3,5 százalék után. A ház megerősítette azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság már most "teljes körű recesszióban" van; a cég londoni elemzői a tavalyi negyedik negyedévről 0,2 százalékos éves GDP-mínuszt, az idei év egészére pedig 2 százalékos GDP-visszaesést várnak.

Tekintettel a masszívan negatív, a Merrill Lynch előzetes számításai szerint mínusz 6,4 százalékos kibocsátási résre és a még emellé belépő kedvező bázishatásokra, a ház innen már meredek dezinflációt jósol: a Merrill Lynch előrejelzése az, hogy a tizenkét hónapra számított magyarországi inflációs adatok az év során 1,5 százalék felé veszik az irányt. A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető növekedési potenciál és a várt tényleges GDP-növekedés különbségét méri negatív vagy pozitív irányban. A pozitív kibocsátási rést elemzői körökben általában inflációveszélyesnek tartják, a negatív kibocsátási rés kialakulása azonban erőteljes dezinflációs tényező.

A Merrill Lynch egyelőre fenntartja azt az előrejelzését, hogy ebben a környezetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év végéig 5,50 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 9,50 százalékról. Friss prognózisában azonban a Merrill Lynch ehhez hozzáteszi, hogy a pénzügypolitikai kilátások a forint legutóbbi jelentős gyengülése nyomán "bonyolultabbá váltak". A ház szerint ha folytatódik a forint árfolyamgyengülése, az késleltetheti a cég által jelenleg 2009 végére várt 5,50 százalékos jegybanki kamatszint elérését.

A BNP Paribas bankcsoport - amely 3,4 százalékos éves fogyasztóiár-inflációt vár a múlt hónapról - a tavalyi negyedik negyedéves előzetes GDP-adatra még borúlátóbb, 0,7 százalékos visszaesést valószínűsítő előrejelzést adott. A cég ezt a prognózisát az október-novemberi ipari kibocsátási, valamint kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatokra alapozza, megjegyezve: az irányadó jelzőszámok ennél is mélyebb 2009-es recesszióra utalnak. A BNP Paribas térségi elemzői egyelőre az idei első negyedévre adtak pénzügypolitikai előrejelzést, fél százalékos MNB-kamatcsökkentést jósolva erre az időszakra. Ez a ház is kiemeli, hogy a forintárfolyam a pénzügypolitikai enyhítést korlátozó egyetlen tényező, és a magyar valuta a cég szerint valószínűleg "nyomás alatt marad".

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató még nagyobb, 0,8 százalékos éves összevetésű magyarországi GDP-mínuszt vár reálértéken a tavalyi negyedik negyedévről, a szezonális kiigazítással, negyedéves összehasonlításban számolt összkibocsátási érték pedig a ház előrejelzése szerint 1,0 százalékkal csökkent 2008 utolsó három hónapjában. A cég elemzői szerint a negyedik negyedéves GDP-adatok jó eséllyel megerősítik, hogy Magyarországon a tavalyi év második felében elkezdődött a recesszió.

A JP Morgan ugyanakkor azt is jósolja, hogy a múlt havi éves infláció egészen 3,0 százalékig - az MNB által kijelölt célszintre - lassult az egy hónappal korábbi 3,5 százalékról, a tavaly januárinál kisebb mértékű hatóságiár-emelkedések és az üzemanyagok folytatódó, meredek áresésének hatására. A ház számítása szerint az üzemanyagárak havi összevetésben 5 százalékkal estek idén januárban. A JP Morgan elemzői szerint a forintgyengülésből eredő inflációs átszűrődés hatását korlátozza "az egyre mélyülő recesszió". A kamatpolitikai kilátásokról a cég azt jósolja, hogy fokozatos forintgyengülés esetén a jegybanki alapkamat 2009 végéig 7,00 százalékra csökkenhet. A ház megjegyzi ugyanakkor, hogy egy esetleges nagyobb forinteladási hullám nyomán a piac elkezdheti kiárazni a jelenleg még feltételezett MNB-kamatcsökkentéseket.

A GDP-adattal kapcsolatban az eddig megjelent citybeli előrejelzések közül a Goldman Sachs bankcsoporté a legborúlátóbb: ez a ház 1,9 százalékos éves összevetésű GDP-mínuszt jósol a tavalyi negyedik negyedévről, 2009 egészére pedig 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár. A GS londoni elemzői 3,1 százalékig süllyedő januári éves inflációt jósolnak, megjegyezve, hogy önmagában az infláció akár az eddigi fél százalékpontos kamatcsökkentéseknél nagyobb egyszeri lépéseket is megengedne az MNB-nek, a továbbra is ingatag forint azonban valószínűleg csak fokozatos enyhítést tesz lehetővé. A Goldman Sachs jelenleg 7,00 százalékos idei év végi jegybanki kamatszintet vár.