Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2017. augusztusban:

  • A kivitel értéke 7,9 milliárd euró (2418 milliárd forint), a behozatalé 7,5 milliárd euró (2279 milliárd forint) volt.

2017. augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 10, az importé 13 százalékkal nőtt. (A vártnál kevésbé nőtt az amerikai külkereskedelmi hiány.)
  • A külkereskedelmi aktívum 101 millió euróval csökkent, és 458 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 18 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 0,6 százalékkal emelkedett. A cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz képest 2,0, a dollárhoz viszonyítva 7 százalékkal erősödött.
  • A gépek és szállítóeszközök előző év augusztusi áron számított kereskedelme a kivitelben 6,7, a behozatalban 12 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, míg importja több mint tizedével nőtt. A behozatalban és a kivitelben is emelkedett a személygépkocsik forgalma. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene kismértékben csökkent, míg importvolumene közel tizedével erősödött az elektromotorok és gázturbinák behozatala miatt. A híradástechnikai eszközök importja több mint tizedével, exportja közel ötödével nőtt, főként a televíziókészülékek, valamint a mobiltelefonok és alkatrészeik forgalomváltozásával összefüggésben. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala tizedével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök, valamint az elektromosan szigetelt huzalok és vezetékek behozatala dominált.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, az importé 7 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét relációban kismértékben nőtt. A műanyag alapanyagok exportja közel hatodával emelkedett. Több mint tizedével növekedett a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele, főleg az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek forgalmának köszönhetően. A vas és acél importja közel hatodával, a színesfémé több mint tizedével, a fémtermékeké kismértékben nőtt.
  • Az energiahordozók importvolumene 12 százalékkal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala ötödével nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A természetes és mesterséges gáz importja több mint tizedével nőtt. A villamosenergia-behozatal stagnált.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 10, az importé 8,2 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint negyedével emelkedett, főként a kukorica és az árpa kivitele miatt. A zöldségfélék és gyümölcsök importja több mint tizedével nőtt a banán és az idénygyümölcsök behozatalának növekedése következtében.
  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,7, a behozatalé 7,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 85 millió euróval nőtt, és 605 millió eurót tett ki. Az export 79, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 5,4, a behozatalé 18 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 186 millió euróval romlott, és 147 millió eurós passzívumot mutat.

2017. január-augusztus:

  • A kivitel értéke 66,5 milliárd euró (20 532 milliárd forint), a behozatalé 60,9 milliárd euró (18 805 milliárd forint) volt.

2017. január-augusztus az egy évvel korábbihoz képest:

  • A kivitel volumene 6,4, a behozatalé 8,7 százalékkal emelkedett.
  • A külkereskedelmi mérleg többlete 1,1 milliárd euróval csökkent, és 5,6 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,4 behozatalban 2,1 százalékkal nőtt. A cserearány 0,7 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,3, a dollárhoz viszonyítva 0,1 százalékkal erősödött.