Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországot nemcsak a korrupció sújtja, hanem részben ebből következően az államadósság brutális szintje is. A kamatkiadásokra a csecsemőtől az aggastyánig 140 ezer forintot költ minden magyar évente - érzékeltette a számokat Z. Kárpát Dániel az ellenzéki sajtótájékoztatón. Eközben a magyar átlagbérek már a második legalacsonyabbak Európában. (Az államadósság finanszírozásával kapcsolatos kiadások tavaly 1404 milliárd forintra nőttek, ami minden idők legmagasabb összege, mintegy 360 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg tervezettet - írta meg korábban a Népszava.)

Elsősorban a korrupció visszaszorítása az, amit az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség a zászlajára tűzött. Magyarországon van pénz, de azért jut kevés az emberekhez, a munkavállalókhoz, mert lényegében Orbánék ellopják azt - fogalmazott az ellenzéki képviselő. A kormányváltás utáni teendők között megemlítette, hogy meg kell tisztítani a közbeszerzések piacát, át kell alakítani a versenyfelügyeletet, át kell vizsgálni „azokat az Orbán-féle piramisépítéseket és cicomaberuházásokat, amelyek borzolták a kedélyeket”, azokat értelmes, a magyar humánerőforrásba történő befektetésekbe kell iránytani.

Kiszámíthatóbb monetáris politikát ígérnek

A magas inflációnak oka, hogy bár a jegybank próbál küzdeni az infláció ellen, hiszen elkezdte emelni a kamatot, már nem hisznek neki, hiszen a korábbi monetáris politika eljátszotta a nemzetközi piacok bizalmát - mondta Vajda Zoltán (MSZP), az ellenzéki pártok Budapest 13. választókerületi képviselőjelöltje. A bizalom visszaszerzésének az egyik garanciája a kormányváltás - véli a szocialista politikus, aki szerint hiteles gazdaságpolitikával és a nemzetközi piacok bizalmát visszaszerző monetáris politikával Magyarország képes lesz a költségvetés finanszírozására és egyensúlyban tartására.

A korrupció visszaszorítása és kkv-támogatások

Azt a vagyont, amiről be lehet bizonyítani, hogy korrupció által szerezték meg, „le kell foglalni, vissza kell venni, a köznek oda kell adni, és vissza kell adni azoknak a vállalkozásoknak, azoknak az embereknek, akiktől ezt a Fidesz-kormány elvette az elmúlt években” - mondta Horváth Jácint (DK), az Zala 3. választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje a pártszövetség közleménye szerint.

Vállalkozásbarát környezetet kívánnak teremteni, ami azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) olyan kiszámítható forrásokat adnak majd, amelyekre hosszú távon lehet számítani, és nem az adott kormány kénye-kedve szerint az osztogatják az oligarcháknak. A kkv-nak normatív alapon nyújtott támogatásokat ígérnek, valamint kiemelten dotálnák a fiatalok vállalkozásait és a startup vállalkozások elindulását.

„A Gazdasági Versenyhivatal megcsorbított jogait vissza kell adnunk”, hogy feltárhassák azokat az ügyeket, amelyek a gazdasági korrupciót és a gazdasági versenyt korlátozó magatartásokat az elmúlt években lehetővé tették - mondta a DK politikusa.