Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnap jelentette be, hogy az egyre súlyosbodó üzemanyag-ellátási válság hatásainak tompítására pártja azt javasolja, hogy egy országosan megvásárolható, minden tömegközlekedési eszközre érvényes, egységesen 5000 forintba kerülő bérletet vezessenek be. Ehhez hasonló programot már Németországban május végén elindítottak, ami nagyon népszerű.

A politkus szerint az egyre súlyosabb energiaválság kézzelfogható jele, hogy a hazai kutakon a Mol már 50 literben maximalizálta az autónként egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét. Ungár úgy látja, a közösségi közlekedés támogatásával radikálisan csökkenthető lenne a közlekedési ágazat energiaigénye és károsanyag-kibocsátása, így a klímabérlet egy fenntartható megoldást jelenthetne az előttünk álló energiaválságban – írja az Index.

Azt is elmondta, hogy a klímabérlet vonzóbbá tenné a közösségi közlekedést, és segítséget jelentene mindazoknak, akiknek egyre nagyobb nehézséget okoznak az elszabaduló energiaárak. Az LMP a jövő héten beterjeszti a parlament elé a javaslatát.