Elmúlt években a kormány intézkedései nyomán a költségvetési egyensúly helyreállt, ráadásul ezek olyan intézkedésekkel párosultak, amelyek növelték a foglalkoztatást és átalakították az adórendszert - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a Napi.hu Makro Gazda 2016 című konferenciáján. A végrehajtott költségvetési kiigazítás következtében az államadósság csökkenő, a gazdaság növekedő pályára állt, miközben az államháztartási hiány számottevően csökkent. A kormány elkötelezett abban, hogy a gazdaság növekedési pályán maradjon - mindezt csökkenő hiány mellett -, ennek következtében az uniós élvonalba kerülhet magyar gazdaság - mondta államtitkár.

A magyar gazdaság növekedése - immár évek óta - uniós átlag felett alakul, igaz, a 2016-os GDP-növekedéssel vannak félelmek, a lassuló uniós támogatások miatt. A kormány szerint ezzel együtt a 2,5 százalékos gazdasági növekedés tartható, dacára az azóta felmerült kockázatokra. Sem a migrációs válságnak, sem a Volkswagen-botránynak nincs közvetlen hatása a magyar növekedésre. Ám ha felmerülnének ilyen problémák, akkor a kormány kész ezek ellensúlyozására, legyen szó akár a VW-botrány közvetett gazdasági hatásairól - jegyezte meh az államtitkár.

A kormány által meghozott intézkedések hatására a foglalkoztatás az elmúlt években jelentősen nőtt, ezzel párhuzamosan mérséklődött a munkanélküliség. Az infláció idén nulla százalékra lassult, ennek hatására nőtt többek között a fogyasztás. Szintén növelte a fogyasztást a devizahitelek forintosítása, de ugyanilyen fontos hatás, hogy csökkent a magyar gazdaság devizakockázata.

MNB: aktív hitelfelevők az agrárcégek

A növekedési hitelprogram (nhp) volt az elmúlt időszakban a jegybank zászlóshajója, amely 2013 közepén indult el. A program keretében 1800 milliárdnyi forrás jutott a kkv-k számára - mondta Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a Napi.hu konferenciáján. Az első időszakban a hitelkiváltások aránya volt magasabb, ám később egyre inkább nőtt az új beruházási hitelek aránya. Az 1800 milliárd forint mintegy 28 ezer vállalkozáshoz jutott el.

Az nhp célja a vállalati hitelezés felpörgetése volt, enélkül egy hitellefagyás állt volna be a magyar gazdaságban, ugyanis a hitelezés 2013-at megelőzően évről évre csökkent. Az MNB becslése szerint a program 1-1,5 százalékkal növelte a GDP értékét, azon az egy százalékponton túl, amit a jegybanki alapkamat csökkentése generált. Így a 2013-14-es növekedéshez a monetáris politikai 2,5 százalékot adott hozzá.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar aránya a gazdaságban 4-4,5 százalékos súllyal bír. A magyar gazdaságot jellemzi egy általános termelékenységi probléma, ez az agráriumban is jelen van. A cél a hitelkihelyezésekkel, hogy új beruházások szülessenek, így alakuljon ki egy hatékonyabb termelési struktúra, csökkentve a nagy méretű és a kisebb vállalkozások közötti termelékenységi különbözetet - mondta Virág.

A hitelkihelyezésben az nhp második szakaszában a második legfontosabb ágazat volt az agrárium - a hitelek egynegyede az agrárcégekhez vándorolt. Az átlagos hitelméret 45 millió forint volt. A mezőgazdasági célú nhp-hitelek több mint fele ment növénytermesztéshez kapcsolódó beruházásokra, ide 117 milliárd forintnyi hitel került, míg az állattenyésztéssel foglalkozó cégek 51 milliárd forintos hitelhez jutottak.

A jegybanki hitelprogram megállította a hitelállomány visszaesését, de hosszú távon a cél tartós fordulat elérése a piaci alapú hitelezésben. Ez utóbbi motiválta, az MNB novemberi döntését, elindítva a jegybank növekedéstámogató programját (ntp). A cél az, hogy a vállalkozások hitelezése egyre inkább piaci alapokra kerüljön és realizálódjon a fenntartható felzárkózási pályához szükséges évi 5-10 százalékos vállalati hitelnövekedés. Ez évi nettó 250-400 milliárd forintnyi hitelnövekményt jelent.

A jegybank fokozatosan vonul ki 2016-ban a hitelezésből, ezért 2016-ban még elérhető lesz az nhp harmadik, kivezető szakasza. A bankok piaci alapú szerepvállalásának növelésre ösztönzőket építenek a rendszerbe - így a kereskedelmi bankok akár az nhp-hoz hasonló kondíciójú hiteleket is tudnak majd nyújtani.

Hosszabb távon nem csak a hitelek mennyisége, hanem azok minőségi is fontos. Emiatt cél, hogy a beruházási hitelek adják a növekedés gerincét, öt évnél hosszabb, fix kamatozású hitelek formájában. Virág Barnabás szerint elengedhetetlen a kkv-szegmens forráshoz jutása, azon belül is kiemelt figyelmet érdemese fordítani a fiatal vállalkozások támogatásra - ezek a cégek jelentős növekedési lehetőségek ellőtt állnak, ám a hitelfelvételüket a megfelelő hiteltörténet hiánya akadályozza..

Új piacokra tart a magyar agrárium

Valamennyi típusú vállalkozásnak tudunk segíteni, ha a terméke, technológiája versenyképes lehet - mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a Napi.hu Makro Gazda 2016 című konferenciáján. A partnereink között szerepelnek olyan cégek, amelyek egyáltalán nem voltak jelen az exportpiacon, de olyan partnerünk is van, amelyik kiforrott exportstratégiával rendelkezik. A kereskedőház igyekszik minden olyan agrárvállalkozást feltérképezni, akár konzorciumban is sikeresen megjelenhetnek az exportpiacokon.

Az új piacok között szerepel Latin-Amerika, ez új piacnak számít a prémium termékek esetében. A másik célpont Afrika: a főbb partnerek Egyiptom és Törökország - ugyanakkor a régióban leginkább agrártechnológiákra lenne kereslet. A keleti nyitás esetében Oroszország lenne a legfontosabb ám az embargó korlátozza a lehetőséget, de vannak bizonyos feldolgozott terméke, amely szállíthatóak az orosz kereskedőknek - mondta Ducsai-Oláh Zsanett.

Ducsai-Oláh Zsanett
Kép: Napi.hu


Az Arab-Öböl gyakran felmerült mint felvevőpiac - nagy az árverseny, hisz minden termék prémiumnak számít - ami Európából érkezeik. Ezért itt a magyar lobbi érdekérvényesítő-képességét folyamatosan javítani kell. Kínában az online kereskedelem térnyerése hatalmas - a kerekedőház ebbe szegmensben szeretne bekapcsolódni.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. olyan finanszírozási konstrukciókat alakított ki, amely lehetővé teszi, hogy az árukat a kerekedőház értékesítse - így csökkennek a magyar cégek kockázata. A cégnek megvannak ehhez a saját finanszírozási eszközei, de háttérben jelen van az állami Eximbank is.