Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csapadék hatására árhullám alakult ki a Duna vízgyűjtőjén, ez péntek reggel 5 órakor tetőzött az alsó-ausztriai Kienstocknál 688 centiméteres vízállással, jelenleg tetőzés közelében van Korneuburgnál. A folyó vízállása Nagybajcsnál csütörtök este elérte a 470 centimétert, péntek délután pedig várhatóan rövid időre, de eléri a másodfokú készültségi szintet. A tetőzést szombat reggelre várják, 550-570 centiméter körüli vízállással.

A Duna magyarországi alsóbb szakaszán, Komáromnál a vízállás péntek késő estétől várhatóan meghaladja az elsőfokú készültségi szintet, és vasárnap reggelig fölötte is maradhat. A tetőzés szombaton napközben lesz, 510-530 centiméter körüli vízállás mellett.

Esztergomnál legkorábban szombat estétől lehetséges az elsőfokú készültségi szintet jelző 500 centiméter átlépése, amely nem fogja meghaladni a fél napot. A tetőzés 490 és 510 centiméter között valószínű.

A folyó vízszintje Budapestnél a következő három napban körülbelül három métert emelkedik majd, a tetőzést vasárnap éjjel, 540 centiméter körüli magasságra várják. A rakpartot nem kell majd lezárni, mert azt 645 centiméteres vízállásnál kellene megtenni.

A Rábán Győrnél a vízállás péntek délután elérheti a rakpart szintjét. Legkorábban szombat késő estétől csökkenhet ez alá a vízszint. A tetőzés itt 470-490 centiméter körül várható, megközelítve az elsőfokú készültségi szintet.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Lajta Mosonmagyaróvárnál várhatóan péntek este tetőzik, az elsőfokú készültségi szintet csak rövid ideig meghaladó vízállással. A Rába és a Répce felső szakaszán csak kisebb árhullámok alakultak ki, a következő napokban nem számítanak a készültségi szint megközelítésére. A kisvízfolyásokon nincsenek jelentősebb árhullámok.

A dunai árhullám következtében péntek reggel hat órától elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Dunamenti belvízvédelmi szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszán.