Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország erről tájékoztatta a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO). Számításuk alapja, hogy mintegy 1,512 milliárd dollárért exportálnak acélt és közel 1,646 milliárd dollárért alumíniumot az Egyesült Államokba, és Washington az acélra 25 százalékos, az alumíniumra 10 százalékos importvámot vet ki.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium hétfői beszámolója szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében. Jelezte egyben, hogy ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultációra kérte az amerikai oldalt, amire a WTO előírásai 30 napos határidőt szabnak meg. A közlemény szerint azonban Washington nem akar egyeztetni, mert e vámokat nem tartja különleges védőintézkedésnek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nem lát esélyt a konzultációra, az előírt 30 nap pedig lejárt, ezért a WTO szabályai szerinti ellenlépések bevezetésének lehetőségéről tájékoztatják a nemzetközi szervezet vezetőségét. A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportőre, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonna acélt hozott be külföldről. A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal.

Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket.

Képünk forrása: Shutterstock