Mol bejelentette, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a Mohu Mol  Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve. A cég azért jött létre, mert a nyáron jelentették be, hogy Mol elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót.

A koncesszió nyári bejelentése óta, ezt történt:

  • a Mol meghirdette az intézményi alvállalkozói pályázatot, amelyben azokat a partnereket keresi, akikkel együtt tud dolgozni a koncesszió megvalósításán - több száz pályázat érkezett,
  • lefolytatta a 2024. január 1-vel induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását,
  • a visszaváltási rendszerben kulcsszereplő italpalackozók és kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségéivel együttműködésben készül a rendszer bevezetésére és a 2023-ban induló visszaváltó automata telepítésekre,
  • megkezdte a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről.

A Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. székhelye Budapesten a Galvani utcában van és a tervek szerint a jövőben több száz alkalmazottja lesz. A Mohu élén Pethő Zsolt vezérigazgató áll, aki 1998 óta a Mol-csoportnál dolgozik. 

Egy jól működő körforgásos gazdaság Magyarország és a régió érdeke. Ebben kulcsszerepe van annak, hogyan kezeljük a hulladékot,

mondta Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese.

A cél pedig a versenyképes, fenntartható, transzparens hulladékgazdálkodás, amely elsősorban alapanyagként tekint a hulladékra. 

Tavaly nyáron jelentették be, hogy a Mol Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a Mol lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért.

A Mol azt is vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

A Mol vállalta, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32 százalékos újrahasznosítási aránya eléri a 65 százalékot, a hulladéklerakókba kerülő hulladék arányát pedig 10 százalékra csökkenti a jelenlegi 50 százalékról.

A Mol jelenleg is évi 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, az újonnan létrehozott Mohu azonban évente már mintegy 5 millió tonna lakossági és intézményi, vállalati, vegyes és elkülönített hulladék begyűjtésének és kezelésének megszervezésért fog felelni.