A sajtóban korábban megjelent számok alapján a tízezreket érintő - az egyes tárcáknál akár a 40 százalékos mértéket is elérő - minisztériumi elbocsátásokra kérdezett rá Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő a tíz tárcavezetőnél - derül ki a parlament honlapjáról.

Az ellenzéki politikus a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszternek, a pénzügyminiszternek, a külgazdasági és külügyminiszternek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az innovációért és technológiáért felelős miniszternek, az igazságügyi, a honvédelmi, az agrár- és a belügyminiszternek, valamint az emberi erőforrások miniszterének nyújtott be írásbeli kérdést arra vonatkozóan, hogy a tárcájuknál a tervezett létszámleépítés hogyan fog megvalósulni a miniszteri, államtitkári és miniszterbiztosi kabinetekben dolgozók számarányának a csökkentése során. Továbbá a politikai tanácsadók és főtanácsadók létszáma hány fővel csökken a most tervezett létszámleépítés során. Ezek létszámának csökkentése is eléri a 40 százalékot vagy sem?

A kérdésekre a miniszterek helyett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adott egységes választ. Az államtitkárok, miniszteri biztosok és politikai kinevezettek elbocsátására vonatkozóan Gulyás nem válaszolt.

A kérdésben foglalt állítása a létszámleépítéssel kapcsolatban valótlan. Körülbelül 18 százalékos lesz a státuszok számának csökkentése a központi kormányzatban, amely mintegy 2600 státusz megszüntetését jelenti. Tekintettel arra, hogy a státuszok 9-10 százaléka a minisztériumokban betöltetlen volt, ez a gyakorlatban mintegy 1200-1300 minisztériumi dolgozó elbocsátását jelenti

- olvasható a kancelláriaminiszter Harangozó Tamásnak adott válaszában.

Gulyás Gergely az október 17-i kormányinfón a teljes közigazgatást, a minisztériumok mellett az állami hivatalokat is érintően összesen kevesebb mint 9000 ember elbocsátásáról beszélt.

Hatékony államra törekszünk és ezért évek óta csökkentjük a bürokráciát. A cél az, hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban (minisztériumokban), amennyire feltétlenül szükség van, tehát kevesebb tisztviselő legyen, akik jobban keresnek. Még idén törvényt hoz az Országgyűlés a kormánytisztviselők bérének emeléséről

- írta Gulyás, aki a legutóbbi kormányinfón arról beszélt, hogy az így megspórolt kiadást fizetésemelésre költik majd, a minisztériumokban maradók január 1-jével átlagosan 30 százalékos béremelést kapnak.

"Minden formában szeretnénk segíteni azoknak, akik távoznak a központi közigazgatásból, például a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlését javasoljuk a nyugdíj előtt állóknál" - írta a miniszter válaszában.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel