Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, helyesnek tartják a tízpontos kormányzati terv céljait, de az kiegészítésre szorul. A szocialisták szerint ugyanis illúzió, hogy az akcióterv - amelyet hétfőn ismertetett a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök - a munkahelyek számának gyarapodását hozza, ehelyett arra számítanak, hogy a cégek az utánuk járó járulékkedvezmény miatt hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportokhoz tartozókat (25 éven aluliakat, 55 éven felülieket és képzetleneket) vesznek majd fel most is betöltött állásaikra a jelenlegi alkalmazottak helyett. Az MSZP szerint az ebből fakadó elbocsátásokkal együtt a terv nem a foglalkoztatás növelését, hanem a munkaerőpiac átrendeződését idézi elő. (A tervvel kapcsolatos szakértői reakciókért kattintson!)

Az MSZP-s politikus szerint illúzió az is, hogy a szakképzetlenek emberek tömegének állást lehet biztosítani, az ellenzéki párt ezért a szakképzés támogatásával és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekhez igazításával egészítené ki a kormány elképzeléseit. Hiányolják a hátrányos helyzetű kistérségekben munkát adó vállalkozások segítését is.

Burány Sándor hangsúlyozta: a munkahelyvédelmi akcióterv legnagyobb hiányossága, hogy nincs rá megfelelő fedezet. Mint mondta, a pénzügyi tranzakciós illeték kivetése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) százmilliárdos veszteséget okoz a jegybanknak, amit a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie. Ez csak úgy lenne elkerülhető, ha az MNB áthárítaná az illetéket, ami azonban 2,5 százalékos kamatcsökkenéshez vezetne és a forint árfolyamát veszélyeztetné - emelte ki a szocialista képviselő.

Véleménye szerint eltúlzott az a várakozás is, hogy a kormány százmilliárd forintot remél a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteinek megadóztatásától, ebből - tette hozzá - legfeljebb harmincmilliárd származhat. Kockázatosnak nevezte a jövő évi tartalék egy részének felhasználását is.

Ugyanakkor elismerte, hogy a munkahelyvédelmi terv csökkenti a kisvállalkozók terheit, ám álláspontja szerint ezzel az Orbán-kormány csak visszaadja, amit két év alatt elvett tőlük a bérek és a járulékok emelésével.

A szocialista képviselő a legsúlyosabb gondnak azt nevezte, hogy a kormánynak nincs elképzelése a gazdasági növekedés beindítására, a kereslet élénkítésére és a piacok bővítésére, ennek hiányában pedig a foglalkoztatási adatok javulása sem várható

QP | Quality Placement