Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem volt a héten kormányülés, ám "kormánynapot" tartott a miniszterelnök, ahol a kiválasztott miniszterekkel egy-egy fontosabb témát járnak körül, ez leginkább a migránsügyeket érintette - derült ki a kormányinfón. Érdemi bejelentésként hangzott el, hogy 2017 februárjában kezdi meg Orbán Viktor a konzultációkat a következő köztársasági elnök személyéről. A Fidesz-frakció jelöltjét az alapszabály szerint a Fidesz mindenkori elnöke - vagyis Orbán Viktor jelölheti.

Kiderült, hogy a Liget-projekt keretében a Városligetben a zöldfelületet 15 milliárdért újítják fel; épülnek új játszóterek, futópályák - jelentette be a Lázár. A miniszter szerint ennek keretében 60 százalékról 65 százalékra emelkedik a zöldfelület aránya, míg a beépítettség ötről, hét százalékra emelkedik. A két egymásnak ellentmondó adat úgy oldható fel, hogy csökkentik az utakat.

Elköltik a földárverésből befolyt milliárdokat

A zöldítés jegyében tárgyal a kormány a jövő heti ülésén a Déli-, Nyugati- és Kelenföldi pályaudvar jövőjéről. Mint ismert a Déli egy részét - az üzemi vagy rendezőpályaudvart - bezárnák, míg a Nyugatinál a vágányok fölé emelnének parkokat.

Május 20-án folytatódnak a földárverések, 60 ezer hektárt terveznek értékesíteni. Eddig 180 ezer hektár ment el 240 milliárdért, 10 ezer vevőnek. A tízezer vevőből több mint nyolcezren kaptak állami hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól. A kormány jövő héten dönt az eddig befolyt 240 milliárd elköltésről - jelentett be Lázár.

Lázár szerint ezért lassult a gazdaság

A kormány szerint a gyenge első negyedéves GDP adatok ellenére tartható az idénre tervezett 2,5 százalékos gazdasági növekedés. Biztos, ami biztos, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter feladatul kapta annak megvizsgálását, hogy szükség van-e gazdaságélénkítő intézkedésekre. Lázár értékelése szerint a magyar gazdaság első negyedéves lassulása mögött az áll, hogy az autóipar néhány szereplőjénél "komoly átalakulások"  mentek végbe, emiatt csökkent a  kibocsátás. De az építőipar lassulása is belejátszott - amely viszont az uniós támogatások leállásra vezethető vissza.