A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Átlagosan hat százalékot meghaladó mértékben emelkedik jövőre a postai, közlekedési, távközlési szolgáltatások ára, amit az érintettek részben az áfa két százalékpontos növekedésével, illetve a kormány által várt jövő évi 4,2 százalékos inflációval indokolnak. A Magyar Telekom például azt közölte lapunkkal, hogy a díj változásának mértéke összességében a fogyasztói inflációt   követi,  bizonyos elemeiben azonban  eltér attól.

Véget ér a rezsiköltségek befagyasztása

Január elsejével a villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árai szolgáltatónként változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek − adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az áfakulcsváltozás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak országos átlagban 2,7 százalékkal emelkednek. A földgáz esetében az egyes díjak − az indokolt költségek változásával összhangban − 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfakulcs-módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás árai szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

Drágulnak a telefonhívások

A belföldi hívások ára 19 forintról 19,30 forintra, illetve 9 forintról 9,14 forintra emelkedik csúcsidőben, illetve azon kívül.  A mobilhívásokért pedig 70,10 forintot kell fizetni a jelenlegi 69 forint helyett, míg csúcsidőn kívüli 39,62 forintot a mostani 39 helyett. A Vodafone Magyarország egyes esetekben nem vagy csak kismértékben változtat a bruttó árakon, ami azt jelenti, hogy  bizonyos szolgáltatások esetében nettóár-csökkentést hajt végre. Nem  változnak a bruttó árak, egyes lakossági előfizetéses és feltöltőkártyás  tarifák fő perc- és sms-díjai esetében, az üzleti tarifák havi, perc-  és sms-díjai esetében, valamint a különböző népszerű opciók, amilyen  például a Családi opció esetében sem. Azonban mivel a két százalékpontos  emelés sok esetben nem kerek számokat eredményez, előfordulhat,  hogy egyes esetekben magasabb a szolgáltatás nettó ára, mint 2011-ben.

Emel a posta

Az MTI számításai szerint  egyes postai díjak − egy nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet értelmében − január elsejétől 5−16,6 százalék között emelkednek. A szabványlevél díja 90 forintról 105 forintra nő, és ez 16,6 százalékos áremelést jelent. Az elsőbbségi küldemények ára 115 forintról 130 forintra emelkedik, ami 13 százalékos drágulás. Hasonlóan drágul a címzett reklámküldemények díja: 90-ről 105 forintra nő, az elsőbbségi küldeményeké pedig 115 forintról 130 forintra emelkedik. A levelezőlap és képes levelezőlap díja nem változik: elsőbbségi küldeményként 105 forintért, amúgy pedig 80 forintért továbbítja a posta.

A személyszállítás is többe kerül

A vasúti és a közúti személyszállítás díja a tegnap megjelent rendelet szerint mindössze az áfaemelés mértékével változik. Jövőre emellett megszűnik a regisztrációs jegy is - ezt tavaly márciustól kellett kiváltaniuk a hat év alattiaknak és a 65 év felettieknek. Ezzel a szolgáltatók több száz millió forintot tudnak spórolni. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett e-ticketing rendszer hatékonyabban segítheti majd a szaktárca közleménye szerint. Budapesten nem kell drágulásra számítani a közösségi közlekedésben, emellett új termékeket is bevezetnek 2012-től, például csoportos napijegyet. A  pótdíj azonban 33 százalékkal emelkedik. Egyik-másik vidéki városban − például Debrecenben − emelkednek a tarifák.