Kutatást végeztek Gattyán Györgyék arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben akarnak a magyar emberek változást. Az eredmény az lett, hogy mindegy, hogy ki, csak ne a két múlt közül kelljen választani – jelentette ki a milliárdos a YouTube-csatornáján indított podcast miatt 25 milliós mínuszban lévő és a sajtósáról némileg ambivalens kinyilatkozásokat tevő Friderikusz Sándor műsorának előzetesében. Szerinte a papírforma szerint akár nyerni is lehet.

Friderikusz Sándor azon kérdésére, hogy ahhoz, hogy egy választáson nyerni tudjon valaki, párttá kell szerveződni, azt felelte, hogy van rá pár hónapjuk, hogy megoldják.

A nagyvállalkozó nemrég jelentette be Digitalizáljuk Magyarországot! elnevezésű mozgalmát, amely lényegében grandiózus álláshirdetésnek felel meg: „Állást kínálok 106 képviselőnek az ország 106 választókerületében – fogalmaz a felhívásban arra utalva, hogy fel kell pörgetni itthon a digitalizációt. – Magyarország választás előtt áll, de ez a választás nem a politikáról szól, hanem arról, hogy akarunk-e ismét világelsők lenni” – idézi a portál az üzletembert.

A műsorban – Friderikusz részéről – fel is vetődött ez a dilemma, hogy a kezdeményezés esetleg olyan területre tévedhet, ahol a politika és az üzlet kéz a kézben jár, és akaratlanul is útját keresztezik majd olyan érdekköröknek, akiknek „nem kéne”.

Gattyán határozott válasza az volt erre: biztosan útját fogjuk keresztezni, ez egyértelmű.

„Mondtam sokszor, hogy provokatív vagyok, és sokszor beleállok olyan dolgokba, amiben hiszek. A mai fejemmel, helyzetemmel ebbe bele kell állni, kell egy változás Magyarországon” – jelentette ki, elismerve, hogy magabiztosságához nagyban hozzátesz az is, hogy „egy pénzhegyről” látja a világot.

Gattyán György 2001-ben alapította meg internetes vállalatát, a Doclert, és rekordidő alatt több száz millió dolláros globális tényezővé fejlesztette. Tavaly a Forbes a száz legértékesebb, teljesen magyar kézben lévő cég listáján 175 milliárd forinttal a második helyet foglalta el. A Kodolányi Egyetem tulajdonosa, a Prima Primissima Alapítvány társalapítója és a mindenki által ismert Magyar Népmesék-filmsorozat finanszírozója. Az üzletember sok száz millió forintos támogatást nyújtott a koronavírus elleni védekezés során is.