A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint a falvakban az alacsony jövedelmek és a korszerűtlen házak miatt kerülhetnek nehéz helyzetbe az emberek. Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök szerint a kormány velük nem egyeztetett. A falvakban jellemzően fával fűtenek, ami egyre drágább. A házak 80 százaléka pedig nincs korszerűsítve.

"Ezek nem olcsó dolgok, és általában a kisebb településen élők jelentős része nem olyan jövedelmi szintet tud elérni, mint amit egy főváros vagy környéke. Vagy éppen egy pár megyei jogú város. Ebből adódóan ugye nincs is szigetelve, nincsenek nyílászárók cserélve, födémszigetelés lenne a legegyszerűbb, de az sincs" – mondta az önkormányzati vezető.

40 ezer helyett 80 ezres fűtésszámla

Az RTL-nek nyilatkozó hölgy egyedül él egy 90 négyzetméteres házában, csak áramot használ, ami átlépi a kormány által meghatározott átlagfogyasztást. Eddig havi 40 ezer forintot fizetett átalányban, most arra számít, hogy a dupláját fogja - pedig eddig is nehezen jött ki a nyugdíjából.

A kormány segítséget ígért, de arról nem tudni semmit

Dömötör Csab, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára július közepén az állami rádióban beszélt arról: dolgoznak azon, hogyan támogathatják azokat, akiket a várható áremelés a leginkább sújt. A nagycsaládosokkal külön foglalkoznak, és azokkal is, akik kis településen élnek, illetve azokkal, akik jellemzően árammal fűtenek és csak nagyon kevés gázt használnak – mondta korábban az államtitkár.

A nagycsaládosok számára már kiderült, hogy az átlagfogyasztás fölött kapnak gyerekenként kedvezményt, ha igénylik.

Az RTL Híradó stábja kereste a kormányt, hogy megtudják, megkapják-e az ígért segítséget a csak áramot használók és a kistelepüléseken élők. A Technológiai és Ipari Minisztérium reagált, de a kérdésekre nem válaszolt. Azt írták, hogy a „rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig. Az átlagfogyasztás mértéke felett sem világpiaci árat kell fizetnie a magyar felhasználóknak, – köztük a kistelepüléseken élőknek – hanem úgynevezett lakossági piaci árat, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb.”