Hiánypótló továbbképzést indít a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az alternatív hajtások javításánál a hazai szakképző intézmények oktatóinak közreműködésével. A januári, háromnapos elméleti és gyakorlati oktatással a szakemberhiány enyhítését támogatnák. Az első kurzusra a jelentkezés október 29-étől nyílik meg - adta hírül a BKIK.

Világszerte évről évre egyre nagyobb ütemben növekszik az alternatív hajtáslánccal működő járművek száma. A drasztikus bővülés alól Magyarország sem kivétel: a Villanyautosok.hu a Belügyminisztérium adatai alapján készített összesítése szerint idén május végére több mint 32 ezer zöld rendszámos autó futott Magyarországon, amelyből mintegy 15 ezer volt tisztán elektromos.

A használt elektromos autók behozatala is nő, 2021 első félévében már 8 százalék volt a részben vagy teljesen elektromos autók aránya, ami az ilyen típusú gépjárművek 3 százalékos részesedését tekintve magasnak számít. Ezeket a speciális szervizigényű járműveket a BKIK szakemberei szerint pedig már nem biztos, hogy a megfelelő szaktudással rendelkező márkaszervizbe visznek javításra, ahol a szakemberhiány következtében még nehezebb megoldani a megfelelő javítást.

A szakemberhiány a BKIK szerint abból adódik, hogy a magyar szakképzés mindössze 6 éve képez a területtel foglalkozó szerelőket. A már végzett alternatív járműhajtási technikusok száma számításuk szerint országosan hozzávetőlegesen 100-150 fő, az igény azonban ennél lényegesen nagyobb.

A BKIK Kézműipari Tagozat Elektromos ipari Osztályának szakemberei részvételével, a Magyar Autóklub és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével valósul meg. Az önkéntes tagoknak 50 százalék kedvezménnyel elérhető kurzus egyéni felkészültségtől függően lehetővé teheti akár a bonyolultabb javítási műveletek szakszerű végrehajtását is.

A képzés utógondozásaként a tanúsítványt szerzett résztvevők számára a képzést követő két évben legalább két alkalommal díjmentes lehetőséget biztosít megszerzett tudásuk felfrissítésére, a szakmát és a képzést érintő aktuális változásokkal kapcsolatban - írja a BKIK.