A minisztériumi tájékoztató alapján a közlekedési energiafelhasználás 11,6 százalékát tették ki a megújuló energiaforrások 2020-ban Magyarországon az Eurostat napokban publikált összegzése szerint. Ezzel Magyarország nemcsak a 10 százalékos célt, hanem az EU 10,2 százalékos átlagát is felülmúlja. Néhány észak-európai országé és Benelux-államé után a hatodik legerősebb mutató a kontinensen a magyar, amely az osztrák adatot is előzve az első a régióban - írja az MTI. 

Magyarország célja a klímasemlegesség elérése: a közlekedés zöldítésére fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen az üvegházhatású gázkibocsátás mintegy ötödéért az ágazat, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel. 

Az állam ezért támogatta az utóbbi években a villanyautó-beszerzéseket, valamint villanykerékpárok megvásárlásához adott támogatást, az idén  elektromos rásegítésű teherkerékpárokat is dotálja. A Zöld Busz Program keretében pedig  tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít elektromos autóbuszok forgalomba állításához a 25 ezer főt meghaladó lélekszámú településeken.