A korábbi várakozásokhoz képest mérsékeltebben, de még így is rekord közeli mértékben, 44,8 százalékkal drágult az élelmiszer decemberben az előző év decemberével összevetve  – mutatott rá a friss inflációs adatok kapcsán a fordulatra a Magyar Bankholding.

Egy év alatt csaknem kétszeresére emelkedett:

  • a sertészsír;
  • a sajt;
  • a tojás;
  • és a kenyér ára.

Novemberhez viszonyítva a tejtermékek 5 százalékos drágulása, valamint a pulykahús és egyes feldolgozott termékek árának emelkedése volt a meghatározó, például a gyorsfagyasztott áruk, az üdítőitalok vagy a szalámik.

Héjja Csaba, a Magyar Bankholding szenior elemzője az élelmiszerek kisebb mértékű, de további drágulásának okai között említette az energiaárak beépülését a fogyasztói árakba, továbbá azt, hogy a kereslet egyelőre nem csökkent drasztikus mértékben.

Van olyan élelmiszer is, ami olcsóbb lett

Kedvező folyamat jele a szakértő szerint, hogy egyes termékek, például az árstopon kívüli hústermékek, és a kenyerek, pékáruk, esetében lassulni látszik az áremelkedés üteme, és a zöldség sem drágul már érdemben.

Van már olyan élelmiszer is, amelynél csökkent az éves árindex, a gyümölcsök közül például a narancsé.

A drágulás ütemének lassulását jelzi az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe is – emlékeztetett a Magyar Bankholding. Fontos, hogy a FAO nem fogyasztói, hanem nyersanyagárakat mér.

Ez az árindex ugyanakkor meghatározó, korábban is előrevetítette a magyarországi és a nemzetközi fogyasztói árak emelkedését is.

A bankholding várakozásaik szerint 4-6 hónapon belül csökkenhet ugyan az élelmiszerár-infláció mértéke, a termékek viszont aligha lesznek olcsóbbak a boltokban.

Nem mindegy, mennyiért kerül a polcra a termék

Az élelmiszerek árának alakulásában fontos szerepe van annak is, hogy a termékek polcra kerüljenek, vagyis az árak nagyban függenek az olajáraktól és a szállítási költségektől.

A banki szakértők rámutattak, hogy a gáz tőzsdei ára ugyan csökken, a gyárak azonban jellemzően éves szerződéseket kötnek, így valószínűleg még nem érzékelik az árak mérséklődését.