A piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében 2022 február 1. és május 1. közötti a kormány árstopot rendel el a következő hat termékre:

  1. kristálycukor (fehér cukor)
  2. búzafinomliszt BL 55
  3. finomított napraforgó étolaj
  4. házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  5. csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  6. ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

 A felsorolt termékek esetében az adott időszakban az ár nem lehet magasabb, mint  kereskedő által a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár. Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ez sem érhető el, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A tavaly októberben kedvezménnyel árult termékeknél a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni a rendelet szerint.

A szabályszegők 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírsággal sújthatók, ismételt jogsértés esetén  kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.