Uniós átlagban 16 százalékkal növekedett a boltban megvásárolható készpizzák és töltött lepények ára 2022 decemberében az előző év azonos időszakához képest. Novemberről decemberre ugyanakkor mindössze két százalékos növekedést mértek.

Az Európai Uniós országok közül Magyarországon volt a legnagyobb áremelkedés: 46 százalék. Hazánkat követi a rangsorban Litvánia és Bulgária. Közben Luxemburgban, Olaszországban és Franciaországban átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a vizsgált időszakban.

Nem csak a pizza árában vagyunk az elsők között az EU-ban

Az egész világon, így Magyarországon is 2021 végétől folyamatosan emelkedtek a megélhetés költségei.

Az élelmiszerek, az energia és a különböző szolgáltatások árai is az egekben, közben pedig a bérek nem emelkednek olyan mértékben, mint az infláció, emiatt pedig sok háztartás már nem tudja önerőből fedezni kiadásait. A GKI vezérigazgató-helyettese a Napi.hu-nak elmondta, szerinte nem valószínű, hogy egyszámjegyű lesz az infláció éves átlagban: alulról súrolhatja a húsz százalékot.

A KSH adatai szerint 2022 decemberében 24,5 százalék volt az infláció, az egész tavalyi év átlagát tekintve pedig 14,5 százalék volt a pénzromlás mértéke – ez 25 éves csúcsot jelent. Még a 2008-as gazdasági világválság idején sem volt ilyen mértékű áremelkedés.

Összehasonlításképp: a decemberi élelmiszerár-infláció az eurózónában 16 százalék volt az Eurostat beszámolója alapján, az itthoni ennek közel háromszorosa.