Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszerárstop azonnali kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, mert a szakmai szervezet szerint az intézkedés nem éri el a célját – derült ki az ATV Híradójából.

"Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki"

– nyilatkozta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az élelmiszerárstopról.

Ezer körül lehet a nagy bajban lévő boltok száma

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója pedig arról beszélt, hogy a kereskedőknek óriási teherrel jár az ársapka, hiszen a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség finanszírozását nekik kell megoldaniuk. Arról nem is beszélve, hogy továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a kormány által befagyasztott árú termékek.

Az ATV Híradója szerint az árstopos élelmiszerek rendszere miatt elsősorban a vidéki kis és családi vállalkozásban működő élelmiszerüzletek szenvednek. A nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük. Az ő számuk ezer körül lehet.

Április 30-ig meghosszabbították az élelmiszerárstopot

Tavaly december közepén derült ki, hogy a kormány április 30-ig meghosszabbítja az élelmiszerárstopot.

Nagy István agrárminiszter szerint az ársapkás termékek határidejét az elhúzódó ukrajnai háború, valamint a kormány által elhibázottnak tartott brüsszeli szankciós politika miatt tolják ki. Továbbá a tárcavezető arról is beszélt, hogy az említett okok miatt történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak még tovább súlyosbították a helyzetet.

A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot – derült ki szintén az akkori miniszteri közleményből.

Az élelmiszerárstop így változatlanul a felsorolt termékekre érvényes:

 

  • kristálycukor;
  • búzafinomliszt;
  • finomított napraforgó-étolaj;
  • házi sertéscomb;
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég;
  • UHT, 2,8% zsírtartalmú tehéntej;
  • tyúktojás;
  • étkezési burgonya.

A kristálycukortól a tejig bezárólag a termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál, a tojás és az érkezési burgonya pedig nem kerülhet többe a hazai üzletekben a 2022. szeptember 30. napi árnál.