Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztók szerint a Lidl a legolcsóbb diszkont-áruházlánc 2023-ban Magyarországon, melyet a sorban két riválisa, a Penny Market és az Aldi követ – derült ki a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, országos reprezentatív felméréséből.

A17075 fő vett részt 2022. december 2 és 2023. január 30 között a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatásában. A fogyasztók egy online kérdőív kitöltésével sorba rendezték a legnagyobb FMCG üzletláncokat (Aldi, Auchan, CBA, Coop, Lidl, Penny Market, Reál, Spar, Tesco) aszerint, hogy melyik lánc a legolcsóbb és melyik a legdrágább. Az 1. érték jelenti a megkérdezettek szerinti legolcsóbb üzletláncot, míg a 9. érték jelenti a legdrágábbat. 

Hatalmas árelőnye van két hazai üzletláncnak

A lista első kettő helyezettje (Lidl és Penny Market) mögött a többi üzletlánc jóval lemaradt, de még a Lidl és Penny Market között is jelentős a véleménykülönbség a Lidl javára. Mindkét befutó árainak megítélése jóval kedvezőbb a versenytársakénál.

A Lidl-t a válaszolók 77,3 százaléka adta a 3. értéket, míg első vagy második helyre 63,4 százalék tette. Első helyre a többi élelmiszerlánchoz képest nagy arányban, 39,8 százalék sorolta. A Penny Market esetén a dobogós helyek aránya 65,8 százalék, míg az első és második helyre 47,6 százalék sorolta. A Pennyt első helyre a válaszadók 27,6 százalék tette. 

Nem olyan sokkal marad le az Aldi, ahol dobogós helyre 57,2 százalék, első és második helyre 33,6 százalék és első helyre 9,8 százalék sorolta az áruházláncot.

A drágábbnak ítélt élelmiszerláncok

Ezután következik fej fej mellett a Tesco és az Auchan, majd végül a CBA:

 

  • A Spart a megkérdezettek 28,9 százaléka sorolta a 8. vagy 9. helyek valamelyikére.
  • A Tesco és az Auchan esetén ez az érték 12,9 százalék és 14,3 százalék volt.
  • A Reál 36,6 százalék szerint érdemelte a 8. vagy 9. helyet,
  • a Coop-ot 43,8 százalék sorolta a legdrágább kategóriába,
  • és a CBA-t 44,9 százalék értékelte 8. vagy 9. hellyel.