Varga Mihály pénteken jelentette be, hogy a kormány a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében 2013-ra az irányítása alá tartozó költségvetési fejezetek folyó kiadásainál a GDP 0,3 százalékának megfelelő zárolást rendel el, és ha szükséges, ezen felül felfüggeszt egyes állami nagyberuházásokat, vagy azokhoz más jellegű finanszírozást keres. Ha mindez nem lenne elegendő az Európai Bizottság számára, bevételnövelő intézkedésként a tranzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik. Az egyenlegjavító pénzügyi intézkedések összhatása 2013-ban 92,9 milliárd forintot, 2014-ben 172,9 milliárd forintot tesz ki.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a zárolások és a beruházások elhalasztása együttesen elegendő lesz ahhoz, hogy az Európai Bizottság az intézkedéseket elfogadja, és így Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Véleménye szerint a döntésre már az EcoFin - az európai gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa - júniusi ülésén sor kerülhet.

Brüsszel valószínűleg elegendőnek találja a lépéseket

Az elemző 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy Brüsszel elfogadja ezeket a deficitcsökkentő lépéseket, és így nem lesz szükség a tranzakciós illeték megemelésére. Az Erste Bank elemzője a piac számára pozitívnak értékelte, hogy az előzetes híresztelések ellenére nem került sor az illeték megemelésére.

Kifejtette, hogy a különbség a kormány által várt államháztartási hiány és a brüsszeli előrejelzések között az idén nagyon kicsi, jövőre azonban már nagyobb. Mivel 2014-re vonatkozóan nagyobb a bizonytalanság, így jövőre az állami beruházások legalább egy részének elhalasztására valószínűleg szükség lesz. Ez azonban a zárolásokkal együtt véleménye szerint már elegendő lesz ahhoz, hogy ne kelljen újabb deficitcsökkentő lépéseket tenni, például a tranzakciós illetéket megemelni.
Megjegyezte: ahogy telik az idő, még az is kiderülhet, hogy esetleg jobbak lesznek a magyar hiányadatok a Brüsszel által vártnál.

Kedvező a csomag összetétele, a kiadást csökkentik

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szintén elegendőnek tartja a bejelentett intézkedések mértékét, továbbá kiemelte, hogy a csomag összetétele is kedvező, mivel kiadáscsökkentéseket tartalmaz. Hozzátette, hogy a program "nem reform értékű", továbbá meglepőnek nevezte, hogy a zárolások "fűnyíróelvszerűek".

A szakértő azonban nem tudta megítélni, hogy az Európai Bizottság mindezt milyen gyorsan tudja figyelembe venni, azaz még tavasszal, vagy csak ősszel fogja javasolni a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését Magyarországgal szemben. Kiemelte azonban, hogy Magyarország gyorsan reagált a brüsszeli jelzésre.

Az Európai Bizottság egy hete, múlt pénteken tette közzé tavaszi gazdasági előrejelzéseit, amelyek alapján dönt arról, javasolja-e a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Olli Rehn, a Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke az előrejelzéseket ismertetve jelezte: van esély arra, hogy Magyarország kikerüljön az eljárás alól, de ehhez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen a hiány háromszázalékos küszöbérték alá szorítása érdekében. Az EU Bizottság az idén 3,0, jövőre pedig 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt jósol.