Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard and Poor's (S&P) múlt heti felminősítését követően a londoni székhelyű Fitch Ratings is hasonló lépés mellett döntött, a pozitív döntést a kedvező makrogazdasági pálya és a csökkenő pénzügyi sérülékenység magyarázza - közölte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Magyarországon évek óta tart a kiegyensúlyozott szerkezetű és gyors gazdasági növekedés, alacsony az államháztartási hiány, többletet mutat a folyó fizetési mérleg és mérsékelt az infláció. Mindeközben csökken az államadósság GDP-hez mért aránya, az államadósság finanszírozásában egyre kevésbé kiszolgáltatott az ország a külföldi szereplőknek. Ezekben a folyamatokban rövid távon nem várható negatív fordulat és így jó esélye van annak, hogy a következő időszakban további felminősítések következzenek - jelezte Török Zoltán.

Indokolt és várható volt az újabb felminősítés, hasonlóan az S&P múlt heti döntéséhez, de már korábban is sor kerülhetett volna rá - véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül, a bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messze meghaladja a hitelállományt.

A hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, az idei év végére a hazai gazdaság talán a történelemben először nettó külső hitelezővé válhat - sorolta Suppan.

Suppan Gergely szerint az államadósság ráta egyelőre csak lassú ütemben mérséklődik, de a következő években az uniós források lehívásával a nominális adósság is csökkenhet, így az adósságráta igen látványosan, bőven a bruttó hazai termék (GDP) 70 százaléka alá csökkenhet.

A piacok a kockázati felárakban már beárazták a felminősítést, így érdemi hatásra lehet nem számítani, azonban a hazai piacok tovább stabilizálódhatnak még változó nemzetközi piaci környezetben is - véli az elemző.