A gazdaság 2021 utolsó negyedévében 7,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi GDP volument, valamint ugyanekkora érték szerepel a 2021-es teljes évi átlagos gazdasági növekedés mellett is – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatközléséből.

A termelési oldalon rendkívül erős negyedévet zárt az építőipar, mely negyedéves bázison 9 százalékos növekedést könyvelt el. Ez tehát az első meglepetésfaktor – kommentálta az adatokat Virovácz Péter, az ING elemzője.

A szolgáltatószektor szűk 2 százalékos bővülése nagyjából hozta a várakozásokat. Az igazán nagy meglepetés azonban a hiánygazdaság és az ellátási lánc zavarok ellenére jól teljesítő ipar és így az ipari export volt. A felhasználási oldalt nézve így láthatjuk, hogy a külkeresekedelemben az export volumene negyedéves bázison 2,7 százalékkal növekedett, miközben az import csupán csekély mértékben bővült.

Mindezek fényében tehát a növekedés a felhasználási oldalon 2021 végén visszabillent egy kiegyensúlyozottabb szerkezetbe, hiszen mind a bruttó felhalmozás, mind a végső fogyasztás, mind pedig a nettó export pozitívan járult hozzá a növekedéshez – mondta Virovácz.

A részletes adatokat értékelve Németh Dávid a K&H Bank szakértője elmondta, hogy a járvány utáni sokkból az ipar, a kereskedelem viszonylag gyorsan talpra állt, ám ezzel párhuzamosan a szállítás és raktározás lemaradásban volt. 2021 végére azonban ledolgozta a hátrányt a szegmens.

“Fontos továbbá, hogy a szolgáltatások alszektorai közül az információ és kommunikáció továbbra is hasít.

A járványban erőteljesen sújtott szolgáltatói alágazatok közül a kereskedelem, gépjármű-javítás, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás elérte a pandémia előtti, 2019-es szintet, ám a korábbi növekvő trend megszakadt. A művészet, szórakoztatás és szabadidő alszektor viszont még mindig hátrányban van a járvány előtti helyzethez képest.” - mondta Németh Dávid. Kiemelte, hogy az építőipar az utolsó negyedévben nagyon jelentős növekedést produkált, ugyanis 9 százalékos pluszt ért el a harmadik negyedévhez képest.

Németh Dávid közölte, a mostani kilátások szerint 2022-ben 5,5 százalék körüli éves növekedésre lehet számítani. Kockázatot jelent azonban többek között a Ukrajnában zajló háború hatása, a magas infláció, valamint a koronavírus-járvány is.