Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni házak - JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Capital Economics - felzárkózó piacokra szakosodott elemzőinek zöme 2 százalék alatti éves inflációt jósolt áprilisra. Egyedül a Capital Economics közgazdászai számolnak 2 százalék feletti ütemmel: 2,2 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapra. Az elemzők az áprilisra vonatkozó, hosszabb időre visszatekintő átlagszámításaik alapján tartják érvényben a konszenzusnál magasabb előrejelzésüket.

A Capital Economics prognózisának kiszűrésével az áprilisi éves inflációra szóló londoni előrejelzési sáv 1,6-1,8 százalék. Márciusban 2,2 százalékos, februárban 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői - akiknek 1,6 százalékos áprilisi inflációs prognózisa az előrejelzési sáv alsó szélén van - kifejtették, hogy a belépő kedvező bázishatások alapján várják a magyarországi infláció újabb éles ívű lassulását. Hangsúlyozták: április lesz a negyedik hónap egymás után, amelyben várhatóan erősen csökken a magyar inflációs ütem.

A Barclays szakelemzői azzal számolnak, hogy a következő hónapokban a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció valamelyest visszagyorsul, de így is jóval a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kijelölt 3 százalékos célszint alatt marad, különös tekintettel arra, hogy a harmadik negyedévben újabb hatósági közműdíj-csökkentések várhatók.

A Barclays által az MNB idei kamatmélypontjára érvényben tartott előrejelzés ugyancsak a legalacsonyabbak között van a City elemzői közösségén belül: a cég jelenlegi várakozása az, hogy a magyar jegybank a 3,50 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést. Az elemzők szeptemberre várják ezt az MNB-kamatszintet.

Más nagy londoni házak 3,75-4,00 százalékos kamatmélyponton valószínűsítik az MNB enyhítési ciklusának végét.

A 4cast londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői is 1,6 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak a múlt hónapra. Becslésük szerint az általuk várt lassulásból hozzávetőleg 0,4 százalékpontnyi ered az üzemanyagárakból, mivel az éves bázist a tavaly áprilisi meredek emelkedés adja, és ehhez járul az idei áprilisi jelentős havi összevetésű üzemanyag-árcsökkenés.

A 4cast elemzői szintén azzal számolnak, hogy a tervezett további közműdíj-csökkentések révén a magyar inflációs pálya a későbbiekben is nagyon alacsony ívű lesz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai 1,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak, ugyancsak a tavaly áprilisi erőteljes üzemanyag-áremelkedés most belépő éves bázishatásával indokolva az általuk várt lassulást. A ház szerint emellett a maginflációs termékkörben is folyamatosan gyengül a felfelé ható inflációs nyomás.

QP | Quality Placement