Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászainak hétfői prognózisa szerint a monetáris tanács kedden nem módosítja a 7 százalékos alapkamatát, ugyanakkor várhatóan "sürgetni fogja a kormányt" az IMF/EU-megállapodás "lehető leggyorsabb" elérésére. Az európai piacokat terhelő feszültségek miatt a jelenlegi időszak egyébként sem lenne alkalmas az MNB-kamatcsökkentésre, és egyelőre a felzárkózó európai térség más központi bankjai is "az oldalvonalon várakoznak".

A jelenlegi "piaci traumák" nélkül az MNB-nek mindazonáltal "nagyon erőteljes indokai lehetnének" a kamatcsökkentésre. A 7 százalékos nominális jegybanki alapkamat a mostani magyarországi inflációs környezetben is magasabb reálkamatot jelent, mint amilyen Európa legtöbb országában érvényesül, ráadásul a magyar infláció egy részét hatósági intézkedések okozzák, köztük a januári áfa-emelés és több jövedékiadó-fajta emelése. A Barclays Capital szakértőinek számításai szerint ezeknek a tényezőknek az inflációs hatása 1,5-2 százalékpont közötti lehet, és az ezek kiszűrésével számolt éves infláció hozzávetőleg 4 százalék, ami az MNB célsávjának felső széle.

Az e kiigazítással számolt csaknem 3 százalékos reálkamat "meglehetősen magas", vagyis egyedül az inflációs környezetet alapul véve a magyar jegybank jelenleg igen feszes pénzügypolitikát érvényesít - hangsúlyozták az elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szintén a 7 százalékos MNB-kamatszint változatlanul hagyását jósolták keddre. A monetáris tanács - ahogy "az utóbbi több mint egy évben" - most is a forinttal és a külső finanszírozással kapcsolatos kockázatokat fogja alapul venni kamatdöntéséhez, és az infláció, valamint a növekedés - bár továbbra is fontos meghatározója a monetáris politikának - "másodlagos fontosságú tényező marad".

A ház szerint a magas inflációs ráta és az adóemelések gyors átszűrődése a maginflációs szintre mindazonáltal szintén érvként szolgálhat a pénzügypolitikai enyhítés ellen. Magyarország változatlanul "érzékeny" az euróövezetből érkező hírekre és a globális kockázatvállalási hajlam változásaira. Mindemellett az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban elért "korlátozott haladás" ugyancsak növelte a forinteszközöket terhelő nyomást. Ezt jelzi, hogy a forint a múlt héten ismét a 300 forint/eurós árfolyam fölé gyengült, és a magyar szuverén adósságszolgálat kockázatára köthető biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama megint közelíti a 600 bázispontot, vagyis minden tízmillió euró magyar szuverén devizaadósság után jelenleg csaknem 600 ezer euróba kerülnek a CDS-tranzakciók.

A GS londoni elemzői abban az esetben látnak komoly kockázatot a kamatemelésre, ha a forint gyors további gyengülésnek indulna, és a tőkemenekítés egyértelmű jelei mutatkoznának, például piaci kereslet hiányában meghiúsuló kormánykötvény-aukciók és emelkedő hosszú távú hozamok formájában. Kamatcsökkentésre akkor nyílik mód, ha már meglesz az IMF-megállapodás, amely lehetőséget nyit majd a devizakötvény-kibocsátásra.

Az előrejelzésük szerint továbbra is a legvalószínűbb forgatókönyv az új IMF/EU-megállapodás elérése, de cég változatlanul látja annak a kockázatát is, hogy kormány esetleg más külső finanszírozási lehetőségek után próbál nézni, korlátozandó a külső hitelezői felügyeletet.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői a keddi kamatdöntő ülés előtt adott prognózisukban fenntartották azt a véleményüket, hogy az MNB valószínűleg az IMF/EU-egyezmény eléréséig nem módosítja alapkamatát. A monetáris tanács "négy külsős tagja közül három" hajlandó lenne már az IMF/EU-megállapodás aláírása előtt kamatcsökkentésre voksolni, abban az esetben, ha bizonyos haladás történik a tárgyalásokon, és ez a magyar piaci kockázati felárak csökkenését eredményezné.

Az elemzők szerint ugyanakkor az MNB elnöke és helyettesei valószínűleg a CDS- és a forintárfolyam tartós javulását szeretnék látni, mielőtt kamatcsökkentésre szavaznának. Mindent egybevetve továbbra is összesen 1 százalékpont kamatcsökkentésre látnak módot, de ebből 0,5 százalékpontnyit most már csak 2013 első negyedében várnak az általuk korábban jósolt idei negyedik negyedév helyett.