A bankok hozzákezdtek a devizahiteleseknek szánt újabb mentőcsomag kidolgozásához - írja a  lap szerdai számában. A komplex javaslatot a tervek szerint egy héten belül bemutatják a kormánynak, és az elképzelés véglegesítése után, várhatóan néhány hónapon belül akár el is indulhat a program.

A bankok most az olyan adósok helyzetére keresnek megoldást, akik már legalább 90 napja nem tudják fizetni jelzálogkölcsönük törlesztőrészletét, jelenleg mintegy 110 ezer ilyen devizahiteles van. Az adósok egy részén a Nemzeti Eszközkezelő segíthet majd lakásuk megvásárlásával, ám 70-80 ezren e programba nem férnek bele, mert nem felelnek meg a szociális rászorultsági feltételeknek - az ő számukra kínálnának kiutat a pénzintézetek.

A lap úgy tudja, a most összeálló javaslat szerint az egyik lehetőség a forintosítás: a pénzintézetek a fennálló tartozást a jelenlegi árfolyamon átváltanák forintra, majd az összeg egy részét elengednék, így csökkentve a törlesztőrészletet. A másik opció, hogy az adós marad a devizahitelben, de a késedelmes tartozásának részleges elengedésével alkalmassá tennék arra, hogy élhessen az árfolyamgát adta lehetőséggel, azt ugyanis csak azok kérhetik, akiknek nincs 90 napot meghaladó tartozásuk.

Ezeket a főbb lehetőségeket finomítanák, ötvöznék a bankok a korábban otthonvédelmi kamattámogatás néven futó programmal: bizonyos szociális feltételek esetén, illetve ha az adós a lakását kisebb, olcsóbb ingatlanra cseréli, állami támogatást kaphat hitele törlesztéséhez. A bankok segítséget nyújtanának ügyfeleiknek meglévő otthonuk eladásához, illetve az új lakás megvásárlásához is.