A nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői szerint a ciprusi válság megmutatta, hogy az euróövezeti szintű pénzügyi és költségvetési kockázatmegosztás feltételeinek tisztázása felé tett jelentősebb előrelépés híján minden egyes szuverén és bankválságot rögtönzött jellegű válaszlépés követ, és ez csak fokozza a bizonytalanságot, aláásva a piaci bizalmat és a pénzügyi stabilitást.

A Fitch szerint a ciprusi segélycsomag esetében javasolt megoldás, vagyis a bankbetétesek bevonása a teherviselésbe az euróövezeti adófizetőkre háruló költségek minimalizálásának erőteljes döntéshozói szándékát tükrözi, ez a megoldás azonban potenciálisan veszélyes precedenst teremt más olyan valutauniós tagállamok számára, amelyek bankrendszere szintén gyenge lábakon áll. A cég elemzői szerint a ciprusi bankbetétek e héten foganatosított befagyasztása gyakorlatilag a szabad tőkeáramlás korlátozásával ér fel.

Az egész EU-t leminősíthetik

Ha a ciprusi hatóságok olyan mentőprogramról egyeznek meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, amely a tőkekorlátozás egyéb formáit is tartalmazza, akkor a Fitch Ratings - Görögország kivételével - mindegyik euróövezeti tagország esetében felülvizsgálja lehetséges legjobb, "AAA" besorolási plafont, mivel e felső osztályzati határszint fenntartásának alapja az, hogy a tőke szabadon áramolhat az euróövezet egész területén - közölte csütörtöki elemzésében a hitelminősítő.

A besorolási országplafon a hitelminősítői gyakorlatban azt tükrözi, hogy az egyes szuverén adósok esetében mekkora a kockázata az átutalási és konvertibilitási korlátozásoknak. Ha egy országra "AAA" - vagyis a legmagasabb - besorolási plafon érvényes, az azt jelenti, hogy a hitelminősítők az adott szuverén adós esetében nem látnak tőkekorlátozási kockázatokat, abban az esetben sem, ha az érintett ország tényleges államadós-osztályzata az "AAA" szinttől egyéb kockázatok miatt elmarad.

A Fitch Ratings Görögországtól már megvonta az "AAA" besorolási plafont, mélyen spekulatív, "B mínusz" szintre süllyesztve ezt a görög minősítést. A cég szerint ez a felső besorolási határszint tükrözi annak kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerülhet az euróövezetből.

Csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings annak a véleményének adott hangot, hogy ha nem sikerül gyors megoldást találni a "nyilvánvalóan fenntarthatatlan" jelenlegi ciprusi helyzetre, akkor megnövekszik a szabályozatlan körülmények közepette beálló államadósi és banki törlesztésképtelenség kockázata. A Fitch elemzői közölték, hogy jelenleg nem számolnak a ciprusi instabilitás átterjedésével más euróövezeti bankrendszerekre. Nézetük szerint azonban bármiféle olyan támogatási csomag, amely illetéket ró ki a bankbetétesekre, növeli az euróövezeten belüli járványveszélyt. Még abban az esetben is, ha a bankbetétilleték ötletét végül ejtik, a bevezetésére tett javaslat már megteremtette a precedenst arra, hogy az ilyen jellegű mechanizmusok elfogadhatóvá válhatnak - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint a biztosított betétesi megtakarítások megcsapolása példátlan lépés lenne az euróövezeti válság eddigi történetében.

Bankunió, mint megoldás

Hasonló következtetésre jutottak a ciprusi fejleményeket kommentáló elemzéseikben más nagy londoni házak szakértői is. A egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza, Jennifer McKeown azt a véleményét emelte ki kommentárjában, hogy miután megteremtődött a példa arra, hogy a bankbetétek is megcsapolhatók, nyilvánvalóan hatalmas a kockázata a bankbetétek kiáramlásának más eurógazdaságok bankszektoraiból is. A szakértő szerint ráadásul a Cipruson elrendelt bankzárlat megteremtette a mintát az euróövezeti kilépés folyamatának kezeléséhez is.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a ciprusi mentőcsomag szerkezetét kommentálva szintén kiemelte azt a véleményét, hogy a ciprusi bankbetétek tulajdonosaira kiróni tervezett illeték nyilvánvalóan "hatalmas kérdőjeleket" vet fel az uniós betétgarancia-vállalások időtállóságával kapcsolatban. Ash szerint is bizonyosra vehető, hogy ezek után megnő a betétmenekítés kockázata az EU más országaiban is, különösen a periférián.

A Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzése szerint a Cipruson kialakult helyzet mutatja, hogy a pénzügyi válságkezelés hatékony keretrendszerének megteremtéséhez szükséges az euróövezeti bankunió létrehozása. A ciprusi fejlemények megmutatták azt is, hogy a bankbetét-biztosítás szilárdságát kikezdheti, ha az adott szuverén adós pénzügyi helyzete megrendül, és ha a helyi bankrendszer túlméretezett.

A hitelminősítő szerint az előrelépés a bankunió megteremtése felé - beleértve az egyértelmű válságmegoldó rendszer és a közös betétbiztosítás valamilyen formájának kidolgozását - alapvető fontosságú az euróövezet hosszú távú pénzügyi és gazdasági stabilitása szempontjából.