Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi bázis ingadozása, amit főleg az olajárak esése mozgatott, a következő hónapok már némi gyorsulást hozhat az inflációban, miközben a maginfláció és a belső kereslet vezérelte inflációs nyomás tovább erősödhet.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője arra mutatott rá, hogy az infláció trendjében a belső kereslet erősödése, a béremelkedések hatása továbbra is a vártnál egyenletesebb eloszlásban, lassabban jelentkezik, de a fő mutatónál júniusban 0,5 százalékponttal magasabb maginfláció egyértelműen jelzi az emelkedő alaptrendet.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az inflációs ráta elérte idei mélypontját, júliustól kezdve újra gyorsulni fog. Jövőre már 3,2 százalékos lehet az infláció, azaz nemcsak eléri, hanem az egész év folyamán meg is haladja az MNB 3 százalékos célját.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének prognózisa szerint pedig a jövő év elején az infláció 2 százalék körül maradhat, azonban év közben már fokozatosan megközelítheti, 2018 negyedik negyedévétől pedig meg is haladhatja a 3 százalékos inflációs célt, de éves átlagban 2,7 százalékos lehet az infláció jövőre. Emiatt az MNB még középtávon sem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására.

Nyitókép forrása: Nagybani Piac