Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 57 éves nő munkakörénél fogva csak életbiztosításokat köthetett, ennek ellenére több mint 100 embernek - családtagjainak, barátainak, és más ügyfeleinek - olyan befektetési lehetőségeket kínált, amelyek vagy nem is léteztek, vagy amelyekre nem volt jogosultsága.

A vádirat szerint a vádlott 2007 júliusa és 2015 augusztusa között megbízási jogviszonyban állt egy biztosító társasággal. Feladata és egyben jogosultsága életbiztosítások értékesítésére terjedt ki, befektetési tanácsadást egyáltalán nem végezhetett és nem ajánlhatott befektetési lehetőséget a biztosító nevében - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádlott a vád szerint elhatározta, hogy azért, hogy jogtalan haszonhoz jusson, háromfajta befektetési lehetőséget is kínál családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, a gyülekezete tagjainak és olyan ügyfeleinek, akikkel bizalmi viszont alakított ki.

Az egyik ajánlata a befektetési alapokba történő befektetés volt; ennek keretében magas hozamokat ígérő megbízási szerződéseket kötött a sértettekkel. Később meggyőzte őket arról, hogy a tőke, valamint a hozamok bent tartásával még magasabb hozamra számíthatnak. Ez a befektetési lehetőség nem létezett, a vádlott a kiemelt hozamok ígéretével azért tévesztette meg a sértetteket, hogy a pénzüket megszerezze.

Az általa kínált másik lehetőség a gépjármű-befektetés volt, amelynek eredményeként a vádlott állítása szerint az ügyfél a végén vagy magas hozamot, vagy egy autót kapott, vagy az összeget autóvásárlásra fordíthatta.

Az aranybefektetés volt a harmadik, aminek lehetőségével megtévesztette az ügyfeleket. Itt rövid időn belül rendkívül magas hozamot ígért, eszerint az átadott összeg 6 hónapon belül akár 3-4-szeresére is nőhetett.

A vádlott a készpénzek átvételéről legtöbbször átvételi elismervényt állított ki, szerződéseket töltött ki, illetve egy általa hivatkozott társaság honlapján több ügyfelét is regisztrálta, mindezt azért, hogy a sértettek bizalmát elnyerje. A vádlott célja a sértettek pénzének megszerzése volt.

A vádlott kezdetben az egyes ügyfelek részére a kifizetéseket a többi ügyfele által átadott összegekből teljesítette, azért, hogy őket a befektetések eredményességéről meggyőzze, és ezért ők azokat baráti és ismeretségi körükben ajánlják.

A vádlott 2015-től kezdődően a hozamkifizetésekkel késedelembe esett, illetve nem teljesítette azokat, különböző okokra hivatkozott, majd 2015 nyarától elérhetetlenné vált. Az ügynek 118 sértettje van, a vádlott nekik összesen több mint 800 millió forint kárt okozott.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a vádlottal szemben több mint 100 rendbeli - több esetben jelentős kárt okozó - üzletszerű csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A büntetési tétel öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés.