Sem a váratlan, sem a várt helyzetekre nincsenek a magyarok felkészülve sem megtakarításokkal sem kockázati életbiztosítással nem rendelkeznek – mondta Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője a társaság sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor a Napi.hu-nak hangsúlyozta: azt tapasztalják, hogy a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború ráébresztette az embereket arra, hogy valamilyen pénzügyi megtakarításra szükségük van.

Nőtt a biztosító díjbevétele

Azt látják, hogy 2020 márciusa óta a kockázati életbiztosítások szerepe felértékelődött, jelenleg 200 ezer életbiztosítási szerződéssel rendelkeznek, a szerződések nagyobb része megtakarítás, kisebb része kockázati életbiztosítás.

2022-ben 156,8 milliárd forint díjbevétele volt a Groupama Biztosítónak Magyarországon, 2021-ben 138,4 milliárd forintot könyveltek el.

A hazai felnőtt lakosság leginkább az életét, az egészségét félti és az anyagi biztonság, függetlenség megteremtését is azért tartja kiemelten fontosnak, hogy kezelni tudja a váratlan helyzeteket, ugyanakkor a Groupama Biztosító megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredményei azt mutatják, hogy a felkészülésben hiányosságok vannak. 

Jelenleg körülbelül 800 ezer hitelfedezeti biztosítással is rendelkezik a Groupama, ezek többnyire hitelkártyához, folyószámlahitelhez és személyi kölcsönhöz kapcsolódnak- tette hozzá Füzes Edit.

Az elmúlt egy évben újdonság, hogy miután elég turbulens a helyzet, a megtakarítások kapcsán változást látnak, az ügyfelek olyan biztosításokat keresnek, ami rugalmas és likvid.

A Groupama Biztosító a díjbevételek alapján a negyedik legnagyobb társaság Magyarországon, 1,7 millió ügyféllel rendelkezik, 2 millió szerződésük van, 35 éve vannak jelen Magyarországon.

A társaság friss reprezentatív kutatásában több markáns téma jelenik meg, a legfontosabb, a váratlan helyzetekre, az időskorra való felkészülés, ez utóbbi a válaszadók felének fontos, a másik pedig a fizikai lelki és mentális egészség. A kutatásban ezer főt kérdeztek meg, életkoruk szerint 18-65 év közöttiek voltak.

Füzes Edit szerint a pénzügyi biztonság 30 éves kor után lesz fontos a magyarok számára, a 30 év alattiaknál, a fizikai jóllét, és a mentális és lelki egészség a fontosabb.

Haláltól és a betegségtől félünk a leginkább

A megkérdezettek többsége a váratlan események között:

  • a haláltól,
  • a balesetektől,
  • a kórháztól,
  • a súlyos gyógyíthatatlan betegségtől tart leginkább.

Ugyanakkor ezekre a váratlan helyzetekre válaszadók 20 százaléka rendelkezik megtakarítással és életbiztosítással, csak életbiztosítása 16 százaléknak van, csak megtakarítása pedig minden ötödik (22 százalék) válaszadónak. Utóbb felsorolt megtakarításokkal a megkérdezettek 41 százaléka pedig egyáltalán nem rendelkezik.

Az előre kiszámítható életeseményekre a válaszadók kétharmada (67 százalék) felkészült, a többség arra számít, hogy nehezebben tud majd megélni a jövőben. A jelenlegi gazdasági helyzetben a többség arra számít, hogy a megtakarítása csökkeni fog.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok kétharmada nem szeretne olyan megtakarítást, amit rendszeresen kell fizetni. 

Átlagosan a magyarok 22 havi megtakarítással éreznék komfortosnak az életüket.

Ekkora megtakarítással viszont csak a válaszadók tizede rendelkezik.

Hány havi megtakarítása van?

  • 8 százaléknak egy havi megtakarítása van,
  • 12 százaléknak 2-3 havi,
  • 24 százaléknak 4-6 havi megtakarítása,
  • 33 százaléknak 7-12 havi megtakarítása,
  • 11 százaléknak van 13-24 havi megtakarítása,
  • 12 százalék pedig 25 havi megtakarítással rendelkezik.

A többség 54 százalék hajlandó lenne kockázati életbiztosítást kötni. A válaszadók harmada viszont ezt nem engedheti meg magának - derül ki a kutatásból. A megkérdezettek szintén harmada nem szeretne újabb fizetési kötelezettséget vállalni, minden ötödik válaszadó pedig túl magasnak tartja a biztosítás összegét.

Azok, akik biztosítást kötnének 7100 forintot tudnának erre szánni havonta, ami egy fiatal, nem dohányzó ügyfél esetében már elég is lehet a megfelelő biztosítási védelem kialakítására.

Groupama szerint a 60 pluszos korosztálynál bár könnyebb szóba hozni az életbiztosítást, jellemzően, amikor az embernek kiskorú gyermeke van és hitele van, akkor kellene megkötnie az életbiztosítását körülbelül 20 éves időtávra.