Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH felhívja a figyelmet, hogy ezen termékek internetes forgalmazása, illetve birtoklása, azaz az online módon történő megvásárlása is jogellenes.

A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot párhuzamosan két szlovák céggel szemben, amelyek e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

Az elsőként zárult vizsgálat megállapította, hogy a Yzer s.r.o. "v likvidácii" (korábbi nevén Vaper s.r.o.) cég a fogyasztókat megtévesztő módon keltette azt a benyomást, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók. Magyarországon ugyanis tiltott az elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló elektronikus eszközök távértékesítése, valamint ízesített változataik bármilyen módon történő forgalmazása.

A versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a tisztességtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is célzott,

illetve a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak. 

Az eljáró Versenytanács így a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabott ki a jogsértésért. A GVH egyúttal megtiltotta a cég számára a magatartás folytatását.

Fontos, hogy a fogyasztók, különösen a gyermek- és fiatalkorúak, illetve a szüleik tisztában legyenek azzal, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása – sőt a birtoklása, azaz az online módon történő megvásárlása is – jogellenes. A GVH ezért nyomatékosan figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak vagy hirdetéseknek és semmiképp ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről, különös tekintettel azok súlyos egészségügyi kockázataira.