Az erről szóló határozati javaslatot 15 igen és 3 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az önkormányzati testület. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a büdzsét, amely a legnagyobbnak számít a város történetében. A költségvetés főösszege szinte megegyezik az előző két költségvetési év összesített előirányzatával - írja az MTI.

Az elfogadott előterjesztés szerint a 21 milliárdos kiadási többlet elsősorban annak a következménye, hogy az előző években realizált bevételeket 2018-ban használják fel, illetve az idei felújítások egy minimális részét hitelből fogják finanszírozni. A költségvetés emellett új hitel felvétele nélkül biztosít fedezetet útépítésekre, útfelújításokra, intézményi épületek karbantartására és felújításokra is.

Az adatok szerint a város költségvetési bevételei meghaladják a 42,5 milliárd, a finanszírozási bevételei pedig a 31,2 milliárd forintot. Kiadási oldalon 63,6 milliárd, illetve 10,2 milliárd forint szerepel a költségvetési és a finanszírozási adatsorokban. (Figyelmeztetést adott ki a hatóság a szmog miatt.)

Kovács Ferenc az ülésen azt mondta, a tervezettnél nagyobb adóbevételeket realizálhat idén a város. Az elfogadott határozati javaslat szerint az előzetes adatok azt mutatják, hogy a helyi adók esetében 500 millió forinttal nőtt a teljesítés, a kereskedelem és az építőipar, valamint a szolgáltató szektor kimagasló árbevételei miatt az adófizetési kötelezettségek is a vártnál nagyobb mértékben teljesültek.