Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember volt, elméleti munkássága kertében olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott - írta a portál.

1962-ben diplomázott orosz nyelvtudományból a Moszkvai Lomonoszov Egyetemen, majd a budapesti ELTE Szlavisztika Tanszékén tanít 1964-1994 között, 1973-tól docensként. 1993-1999 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

Lengyelországban Tadeusz Kantor munkatársaként dolgozott, és tizenöt évig tanított a Jagelló Egyetemen. 1975 -ben a Lengyel kulturáért érdemrend, 2005-ben a Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja kitüntetésben részesül.

Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja, jelenleg külső munkatársként a nemzetközi kapcsolatok szervezésében vesz részt.

Fotó forrása: Pixabay

QP | Quality Placement