Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Életének 81. évében, hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Kenedy-díjas orvos, genetikus, epidemiológus - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya hétfőn az MTI-t. Czeizel 2013 januárjában mondta el nyilvánosan, hogy leukémiás. Miután egyszer már leküzdötte a kórt, szeptemberben újra kórházba került, és kemoterápiás kezelésre szorult. 2014 szeptemberében bemutatta a Dr. Czeizel magzatvédő multivitamint. 2014-ben már úgy tudta, maximum két éve van hátra.

Czeizel több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt. Nyugdíjba vonulása után után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójakén tehetséges emberek családfa-elemzése alapján azt kutatta, mitől lesz valaki géniusz. Utolsó, Kertész Imre és a sors című könyve is erről a témáról szólt; Pilinszky János családjáról szóló elemzése nyilvánosan is megjelent, ahogy a Szilárd Leóról írt értekezése is - írja az Index.

Ismertségét itthon a hetvenes években futó ismeretterjesztő tévéműsorainak köszönheti: Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című sorozatok generációk tudását alapozták meg.

Dr. Czeizel multivitamin

A 2014-ben bemutatott multivitaminjának kutatásait még a kilencvenes években alapozta meg. Tudományos sikerét Dudás Istvánnal közös, a New England Journal of Medcine című szaklapban megjelent tanulmánya hozta meg. Czeizel és Papp Zoltán orvos, szülész-nőgyógyász igazolták, hogy a folsav (B9-vitamin) szedése a fogamzás előtt, a fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában csökkenti a velőcső-záródási rendellenesség (VZR) előfordulását.

Közösen kidolgozták a folsav tervezett alkalmazását: a gyermekvállalást tervező nőknek már a fogamzás előtt, a gyermekvállalás szakaszában javasolják szedését, így biztosítható, hogy a fogamzáskor megfelelően magas legyen a folsav-koncentráció az anya vérében.

A Dr. Czeizel multivitamin előtt az Elevit nevű, szintén terhes anyáknak szóló, folsavat tartalmazó multivitaminnal foglalkozott.

Veleszületett rendellenességeket kutatott

Czeizel Endre 1935. április harmadikán, Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a budapesti cisztercitában és II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végezte, orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte.

Fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése volt. Igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében. 1970-től vezetője a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (25 éves működését tanulmányban foglalta össze). 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. 1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, innen ment nyugdíjba.

A hetvenes évektől genetikai tanácsadást is végzett, kidolgozta a genetikai tanácsadás úgynevezett magyar módszerét, majd az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt. 2014-ben úgy értékelte, életművét szétverték, az általa felépített dolgokból nem sok minden maradt.

Elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring Systemnek és az European Environment Mutagenic Societynek, alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak, szakértője WHO-nak.

Czeizel munkásságát rengeteg díjjal ismerték el: nyár végén megkapta a Semmelweis-díjat, hatvanadik születésnapján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2000-ben megkapta az USA Kennedy-díját, valamint 2002-ben megkapta az USA Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját. Emellett kétszeres Markusovszky-díjas, SZOT-díjas, Ifjúsági-díjas, Kiváló Orvos, Fényes Elek Emlékéremes volt.