Egy év alatt 10-25 százalékkal emelkedtek az egyetemisták kiadásai, ezért a legtöbben spórolni próbálnak, kevesebbet költenek szórakozásra, étkezésre, ruhákra – derült ki egy friss kutatásból. A tanulmányi ösztöndíjak és a szociális támogatások alapját jelentő hallgatói normatíva összegét három évvel ezelőtt emelték ugyan, de abból az infláció miatt már semmit nem lehet érezni. 

  • Az ösztöndíj átlagos összege havonta 15–25 ezer forint között van.
  • A szociális támogatás összege havonta 16-32 ezer forint között mozog.
  • A rendszeres – tanulmányi és szociális – egyetemi támogatások összege a hallgatók többségénél azonban így sem magasabb havi 40-50 ezer forintnál.

2020. óta a pénz gyakorlatilag elértéktelenedett - mondta Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) január óta hivatalban lévő elnöke az Eduline.hu-nak. Hozzátette: a probléma kezelése a következő kétéves elnökségi időszakában mindenképp nagy hangsúlyt kap majd, de az ösztöndíjak szempontjából van egy másik nagyon fontos téma is, mégpedig az, hogy vajon a tanulmányi ösztöndíj mennyire tudja betölteni ösztöndíjfunkcióját. A tanulásra fordított órák nem feltétlenül jelennek meg a tanulmányi ösztöndíj összegében - mondta a HÖOK elnöke.

Eszterhai Marcell szerint lehet és kell is társadalmi vitát folytatni arról, jó-e, ha hallgatók diákhitelből finanszírozzák a tanulmányaikat. Igaz, ha valaki félévente 150 ezer forintra jogosult, és ezen felül még tud ösztöndíjat szerezni is, magasabb a bevétellel számolhat, mint egy kezdő tanár.

A hallgatói normatíva 2020. február 1-je óta 166 600 forint. Ezt az összeget persze nem kapják meg egy az egyben a hallgatók, a felsőoktatási intézmények a jó tanulmányi eredményű, valamint rászoruló tanulóik anyagi támogatására fordíthatják. A hallgatói normatíva összegéhez igazodik például a tanulmányi ösztöndíj, a szociális támogatás, az elsőéveseknek szóló alaptámogatás is.