A szerdán elfogott fiatalember a gyanúsítása és az őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi az előzetes letartóztatását. A férfi élt azzal a jogával, hogy nem tesz vallomást. Keresztes Imre beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, az eljárás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A KNYF vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás folyamatos, még nem fejeződött be; a bizonyítékok ismertetése, értékelése az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehetséges. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI) együttműködésben végezték és végzik.

Kezdettől minden lehetséges verziót vizsgáltak a robbantással összefüggésben, és ez a munka továbbra is tart: sok körülményt kell még bizonyítani, felderíteni. Leszögezte ugyanakkor: több erős bizonyíték szól az elfogott férfi ellen, és nem volt megalapozatlan a félelem attól, hogy a gyanúsított újabb hasonló bűncselekményt követhet el. Ezért megnyugtató, hogy már őrizetben van az illető - jegyezte meg.

Ezer bejelentést kapott a rendőrség

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról adott tájékoztatást, hogy folyamatosan javul a robbantásban megsérült rendőrök állapota, remélhetőleg néhány hónap múlva vissza tudnak állni a szolgálatba, amelyet eddig is elkötelezetten láttak el. Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben, ezek közül egyiket sem "tették félre", valamennyit ellenőrizték.

A rendőrfőkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.

Vidéken kapták el a gyanúsítottat

Keszthelyen fogták el a gyanúsítottat - közölte Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. A TEK műveleti egységei országos szinten több helyen beavatkoztak, de nem igaz az, hogy mindegyik a Teréz körúti bűncselekménnyel lenne kapcsolatban. Példaként említette, hogy Bátonyterenye térségében egy felfegyverzett elkövetőt fogtak el, Gyál térségében egy kóros elmeállapotú embert, Szolnokon pedig egy jövő heti katonai gyakorlat miatt jelentek meg; ezek nincsenek összefüggésben a szerda délutáni délnyugat-magyarországi műveletekkel.

Hajdu János elmondta: Papp Károly szerdán személyesen olyan információkat adott át a TEK-nek, amelyek lehetővé tették a délutáni órákban a célszemély elfogását. A feltételezett elkövetőt 16 óra 9 perckor, Keszthelyen tudták elfogni, a férfi az autójában várakozott a Balaton-parti sétányon egy a forgalomtól elzárt területen.

A rendőröket célozta  meg az elkövető

Az elfogás után orvosi vizsgálatnak vetették alá a gyanúsítottat, akinek nem volt sérülése, sem panasza, majd tűzszerészi vizsgálatot végeztek az autóján. Ezt követően egy másik településen átvizsgáltak egy épületet, amely kétszeres művelet alatt zajlott: a tűzszerészek biztosítása mellett hatoltak be a műveleti egységek a házba, "ahol más célszemélyt nem találtak". Ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.

Keresztes Imre az MTI-nek arra a kérdésére, hogy meg tudják-e erősíteni azt a korábbi kijelentést, miszerint a robbantás rendőrök ellen irányult, azt mondta: nyilvános az a felvétel, amelyen látszik, hogy mi történt, "teljesen egyértelmű, hogy kiket céloz az elkövető".

Bűntettlen előéletű a gyanúsított

A gyanúsítottról további részleteket nem közölt, arra hivatkozva, hogy annyit mondott el róla, amit jelenleg el lehet mondani, további azonosításra alkalmas adatot nem. Magyar állampolgárról van szó, büntetlen előéletű és nem budapesti illetőségű. Semmilyen előzménye nincs annak, hogy gyanúsított egy ilyen cselekményre képes.

A főügyész nem beszélt arról sem, hogy találtak-e a házkutatások során további robbanószert a gyanúsítottal összefüggésben. Csak annyit mondott el, hogy nagyon sok bizonyítékot szereztek be, külön megjegyezve, a szakértők is éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy a nyomozás során előbbre juthassanak. Ugyanakkor, sem a nyomozás, sem az egyes bizonyítékok nem nyilvánosak, így nem reagált a főügyész arra a sajtóhírre sem, hogy a gyanúsított édesanyjának DNS-e vezette el a hatóságokat a gyanúsítotthoz.

A robbanószerkezettel összefüggésben Keresztes Imre megerősítette, hogy abban szögek voltak, ereje látható volt a felvételeken is. Arra a kérdésre, hogy van-e a gyanúsítottnak a robbanószerkezettel kapcsolatban speciális képzettsége, a főügyész azt mondta: "erre csak azt tudom mondani, hogy elkészítette, és működött".

Nem fizetnek nyomravezetői díjat

Papp Károly az MTI kérdésére közölte: nem kell kifizetni a Teréz körúti robbantás ügyében kitűzött nyomravezetői díjat, klasszikus felderítő munka során jutottak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a gyanúsítotthoz. Ha a főügyészség jelzi a számára, hogy nem szükséges a nyomravezetői díj fenntartása, akkor vissza fogja vonni.

A gyanúsított beszámíthatóságának korlátozottságáról szóló sajtóhírekre Keresztes Imre főügyész azt mondta: a gyanúsítás még csak most történt meg, de mint ahogy minden ilyen súlyos esetben, ennek vizsgálata a későbbi nyomozás feladata lehet.

Szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. Az ORFK október 18-án közölte, hogy elhagyhatta a kórházat a két sérült rendőr, a járőrök rehabilitációs kezelésen vesznek részt.

A robbantást követően Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta: a járőrök voltak a célpontok, "a rendőreimet ki akarták végezni". Közölte: az ügyben emberölés kísérlete miatt indított nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a nyomozásban több száz rendőr vesz részt, akik a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is együttműködnek. Az országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben.

A nyomozást - tekintettel arra, hogy a támadást rendőrök sérelmére követték el - a Központi Nyomozó Főügyészség vette át, amely több alkalommal is felhívást intézett az állampolgárokhoz, kérve, hogy ha felvétellel tudják segíteni a nyomozást, akkor azt bocsássák rendelkezésre. A Belügyminisztérium erre a célra létrehozott egy külön internetes felületet, a hatóságok pedig több alkalommal közöltek újabb és újabb felvételeket az elkövetőről, valamint kérték a felvételeken látható tanúk jelentkezését. A felhívások hatására több száz bejelentést és információt kaptak a nyomozóhatóságok, a felvételek alapján pedig azt is rekonstruálni tudták, hogy a vélt elkövető a robbantást követően átöltözött.

QP | Quality Placement