A tartozások növekedése, a nemfizetés  - az elmaradt számlák között vannak 16 hónapon túli késedelmek is - csak az egyik gond, de még aggasztóbb, hogy nincs látható pénzügyi forrás a fedezetre, s miután a szaktárcával folytatott kommunikáció is nulla szintre süllyedt, a helyzet rendezése reménytelennek tűnik - fejtegette Paár Zoltán, a MATISZ elnöke. A kétmilliárdos tartozás 80 százaléka bérjellegű költség.

A probléma nem újkeletű, de míg korábban sikerült tárgyalni és megállapodni a rendezés ütemezéséről, ma nincs érdemi együttműködés. Miután több egészségügyi intézmény nem tudja megfizetni a minőségi takarítást, nem garantált az intézmények szakszerű tisztítása - hangsúlyozták a szövetség vezetői.

A kórház veszélyes üzem

Ma már a kórházigazgatók sem tudnak ígérni semmit a szolgáltatóknak, a nehézségek orvoslása jobbára a műszaki tartalom  átgondolásában, a szolgáltatás színvonalának a még elviselhető minimumra való csökkentésében merül ki. Csakhogy ez egy veszélyes üzem, s vannak bizonyos határok, amelyeket nem lenne szabad átlépni, de mégis egyre gyakrabban átlépődnek, miközben mindenki imádkozik, hogy ne legyen baj - fogalmazott Gál Pál, a PQS International Hungary Kft. vezérigazgatója.

A szövetség vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy sürgősen változtatni kell a kórházi takarítások közbeszerzési  gyakorlatán, amely szerint a legalacsonyabb vállalási ár az elsődleges döntési szempont, a szakmai, technológiai irányelvek követése helyett. Ezek figyelembevételével  sikeresebben megkülönböztethetnék az alkalmas és az alkalmatlan ajánlattevőket, melyre jelen pillanatban nincs mód. A kiírásokra ugyanis olyan, a szervezeten kívüli cégek is jelentkeznek, akik kamikaze árakkal, de nem garantált színvonallal próbálnak piacot szerezni.

Nem csak a betegek vannak veszélyben

A takarítócégek ellehetetlenítése nemcsak a kórházi ellátottakra, de egyéb - főként - hátrányos helyzetű csoportokra is negatív hatással lesz - hangsúlyozták a szövetség vezetői. A 76 tagszervezet ugyanis országosan közel 100 ezer főt foglalkoztat teljes-, illetve részmunkaidős formában. Az ő állásuk is veszélybe kerül, amennyiben ez a helyzet nem oldódik meg.