A Fővárosi Főügyészség július 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt - értesült a 24.hu. A probléma forrását egy, a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított projekt jelenti, amely során biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzem, elosztóállomások, kúthálózat, valamint 20+20 töltőállomás kiépítéséről volt szó.

A két projekt keretében a PAN-LNG beruházására csaknem 20 millió euró összköltséget hagytak jóvá, amiből 17 millió az elszámolható rész, a CFB projektet 13,5 millió euróra lőtték be, amiből a támogatható rész 11,6 millió euró volt. Mindkét megbízást ugyanaz a konzorcium nyerte el, egy egyesület és három gazdasági társaság: a koordinátor a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE), a tagok az E-Star-Esco Kft., illetve a 2016. februári névváltás óta Pannon Fuel Kft., az LNG-Tech Kft. és a One PR Kft.

Bár az első szerződéseket még 2015-ben kötötték, a megvalósítás azóta sem kezdődött meg, sőt, egyelőre úgy tűnik, hogy abból nem is lesz semmi. (A közbeszerzéseknél sincs minden rendben.)

A főügyészség végül az Innovációs és Technológiai Minisztériumfeljelentése alapján indított nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az ügy eddigi állása szerint az biztos, hogy többek közt luxusra költötték a pénzt: a Pannon Fuel például havi 600 ezer forint plusz áfáért egy Mercedes Benz V-Klasse típusú autót bérelt. Ez már csak azért is problémás, mert a 3 évre kötött szerződés lejártáig 21,6 millió forintot kellett volna költeni, ami viszont másfélszerese az autó listaárának. Ráadásul az autót nemcsak a céges ügyekben, hanem személyes célokra is használták.

Ez annyiban nem meglepő, hogy a céges bankkártyát "megszámlálhatatlan esetben" használták saját célra, élelmiszer és ruha vásárlására, pár ezer forintos tételek keletkeztek a Rossmannál, rendszeresen a Tesconál, de kisebb összegű készpénzfelvételeknek is volt nyoma.

További részleteket, például arról, hogyan drágult tízszeresére a projekt a 24.hu cikkében olvashatnak.