Postás-ellenőrnek adta ki magát egy lőrinci férfi, mikor idén januárban becsöngetett egy kecskeméti nyugdíjashoz. A sértettől arra hivatkozva kérte el a nyugdíját, hogy azt a posta hamis készpénzzel fizette ki. A férfit később elkapták.

A bűnelkövetők mindig a leggyengébb ellenállást keresve követik el cselekményeiket, ezért ejtenek tévedésbe gyerekeket, nőket és egyedül élő, védekezésre képtelen időseket - írja a rendőrség.

Módszereik eltérőek, egyesek magukat a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, az önkormányzat munkatársainak kiadva jutnak be az idős emberek lakásába, ahol "egyszeri, különleges támogatást adnak az ott lakónak".

Általában nagy címletű pénzzel fizetnek, így a nyugdíjas kénytelen pénzt visszaadni, ilyenkor kifigyelik honnan vette elő a pénzét. Ezt követően a figyelmet elterelve - vizet kérnek, mosdóba mennek, meg akarják vizsgálni a nyugdíjas szociális körülményeit, az egész lakást, házat, a gyógyszereket - egyikük a már felderített helyről eltulajdonítja a megtakarított pénzt, esetleg az ott lévő egyéb értékeket.

Másik trükk szerint az elkövetők valamely szolgáltató - víz, gáz, áram, távhő, kábeltelevízió, telefon - munkatársának adják ki magukat és rutin ellenőrzésre hivatkozva jutnak be a lakásba, majd ott egyikük eltereli a házigazda figyelmét, míg a másik kutatást végez a lakásban, és pénzt, ékszereket tulajdonít el. A lopással okozott kárt még azzal is fokozhatják, hogy az "ellenőrzésért" pénzt kérnek.

A kép forrása: Shutterstock