Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya márciusról április végére 23,3 milliárd forinttal gyarapodva elérte a 93,4 milliárdot. A növekedésből 18,4 milliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumhoz tartozó intézmények  produkáltak, az összegből  15,2 milliárd forint volt az április 1-jétől központi költségvetési szervként működő, előtte nonprofit kft.-ként üzemelő 20 kórház által jelentett tartozásállomány. Ennek közel fele, 7,3 milliárd forint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznál jelentkezik, melyből 1,9 milliárd forint valójában nem tartozás, így nem kellett volna bejelenteni - közölte a MÁK.

A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 12,7 milliárd forint. Közülük a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást 5,4 milliárd illetve 5,0 milliárd forintot. A Pécsi Egyetem egyetlen hónap alatt 170 millióval növelte az adósságát.

Milliárdos tartozást 13 kórház halmozott fel

A minősített tartozásállományú kórházak listájára 46 intézmény került fel, milliárdos nagyságrendű ki nem fizetett kötelezettséget 13 intézmény tud felmutatni. A már említetteken túl az összehasonlítható adatokkal rendelkező intézmények közül  a Fejér Megyei Szent György Kórház csaknem 400 milliós adósságnövekedésre szert téve 2,52 milliárdra, a Péterfy Sándor utcai Kórház 170 milliós növekménnyel 2,37 milliárdra duzzasztotta elmaradt kifizetéseit. A váci Jávorszky Ödön Kórház újabb 150 milliós hiányt termelt egy hónap alatt, így 2,44 milliárdra gyarapította az állományt, a márciusban viszont még csaknem 200 milliós pluszt termelő Heim Pál Gyermekkórház áprilisban csak alig több mint 60 millióval növelte ki nem fizetett számlái összegét, így tartozásállománya április végén 1,2 milliárd forint volt.

Az alulfinanszírozás egyértelmű jele, hogy a 46 kórház közül 30 ebben az évben folyamatosan szerepelt a minősített tartozásállományt maguk előtt görgetők listáján, s e csoportból 22 intézmény hónapról hónapra tovább növeli hátralékát, hozzávetőlegesen 5-10 százalékkal. A gyógyító-megelőző kassza 3,9 milliárdos zárolásától mindezek tükrében egyértelműen csak az adósságállomány további gyarapodása várható.

Áprilisban hét olyan intézményt találtunk, ahol sikerült csökkenteni a tartozásokat, egy intézményben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban pedig szinten tartották azokat. Az áprilisban minősített tartozást jelentők listájáról lekerült a márciusban még 1,5 milliárdos tartozásról beszámoló Petz Aladár Kórház.